26.03.2019 - 15:46
|
Actualització: 26.03.2019 - 15:58
El ple del Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat denegar de nou la petició de les defenses de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull perquè se suspengui cautelarment l’ordre de presó provisional contra ells.
En dues interlocutòries avançades abans de donar a conèixer completament les sentències, els magistrats insisteixen en els arguments que ja van donar el desembre del 2018, quan van apuntar que els seus casos no són comparable al de l’opositor turc , i per tant no se’ls pot aplicar la resolució del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) que va condemnar Turquia.
La defensa reclamava al Tribunal Constitucional que aixequés cautelarment la mesura de presó comunicada i sense fiança ratificada per la Sala de Recursos del Tribunal Suprem el 20 de març del 2018.
El TC ja va rebutjar una primera petició en aquest sentit el 20 de desembre del 2018, adduint que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) no es pot considerar una ‘circumstància sobrevinguda’ i que, per tant, no altera els fonaments de decisions prèvies que ja havia pres el tribunal. Ara els magistrats insisteixen en aquesta direcció i afegeixen, a més, que el cas Demirtas no és ferm ‘i està pendent de decisió per part de la Sala Gran del Tribunal Europeu dels Drets Humans’. Per això acorden ‘denegar la petició de suspensió de les resolucions impugnades’.
Al març i al setembre del 2018 el ple del TC ja havia rebutjat també la mesura cautelar de llibertat i havia confirmat la presó provisional de Sànchez, Rull i Turull. La defensa va presentar una ampliació de l’escrit el 26 de novembre, després de conèixer la sentència d’Estrasburg sobre Demirtas. Les defenses de Sànchez, igual que les de Rull i Turull, demanaven la seva llibertat immediata i la ‘total rehabilitació’ dels seus drets polítics, donada la suposada analogia entre els dos casos. Tots tres estan suspesos tempoalment com a diputats per ordre del Tribunal Suprem.
En la seva primera decisió, però, el TC va assegurar que la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre Demirtas fa referència a un procediment en el que ‘ni l’estat espanyol ni el recurrent han sigut part’ i, per tant, creu que la sentència que invoca la defensa de Sànchez no se li pot aplicar.