30.10.2016 - 14:01
|
Actualització: 30.10.2016 - 21:45
El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha acceptat els poders coercitius i sancionadors que li atorga la reforma legal feta pel PP. D’aquesta manera, el tribunal podrà suspendre i apartar aquells càrrecs públics que no acatin les seves resolucions i les desobeeixin.
El recurs presentat pels governs de Catalunya i el País Basc contra la mesura l’havia deixada fins ara en suspens. Però ara el TC podrà fer ús d’aquestes atribucions. De totes maneres, això no vol dir que se’n faci un ús immediat.
Un procés difícil
Tanmateix, la decisió d’aprovar la reforma no ha estat unànime i s’ha trobat més dificultats que no s’esperaven. Segons La Vanguardia, la magistrada basca Adela Asúa (vice-presidenta de l’òrgan) ha dimitit com a ponent de la resolució perquè considera que és inconstitucional. Asúa s’ha quedat en solitari defensant aquesta posició i serà substituïda per Pedro González Trevijano.
Més acusacions contra Forcadell
Les acusacions contra Carme Forcadell per haver permès la votació sobre les conclusions de la comissió del procés constituent es podrien ampliar aviat. També és possible que es presenti una nova querella en contra seu –el TSJC ja en va acceptar una de la fiscalia espanyola el dia 25–, car el govern espanyol ha presentat un nou recurs sobre la votació.
Puigdemont critica la mesura
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha criticat a Twitter la decisió del TC d’acceptar els poders coercitius i sancionadors atorgats pel PP. El president ha recordat: ‘El Consell d’Europa ha qüestionat seriosament la independència del sistema judicial espanyol.’
El Consell d'Europa ha qüestionat seriosament la independència del sistema judicial espanyol. Resposta? Aquesta: pic.twitter.com/1UJvEKoWJr
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) October 30, 2016