El TC anul·la el vot delegat de Lluís Puig cinc dies abans de la constitució del nou parlament

VilaWeb
Arnau Lleonart
05.06.2024 - 14:11
Actualització: 05.06.2024 - 18:18

El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat en sentència ferma el vot a distància al parlament de Lluís Puig, exiliat, per un recurs presentat pel PSC el 2023 en contra del vot delegat de Puig, segons que ha publicat l’Agència Catalana de Notícies. La decisió és especialment significativa perquè es produeix pocs dies abans de la constitució del parlament, el 10 de juny, en el qual no podran participar presencialment tres diputats exiliats: Lluís Puig, Carles Puigdemont (Junts) i Ruben Wagensberg (ERC). Es tracta d’un acord per unanimitat que ha avalat la ponència que havia fet la magistrada Maria Luisa Segoviano. La decisió no implica l’anul·lació de cap de les votacions on havia participat Puig.

Com afectarà la constitució del parlament és una incògnita. La Mesa d’Edat haurà de decidir de com procedir sobre les peticions de votar de manera telemàtica i estarà formada per una majoria independentista, amb Agustí Colomines (Junts), Júlia Calvet (Vox) i Mar Besses (ERC). La decisió solament en el ple constituent, i s’haurà de tornar a demanar quan s’hagi format la nova mesa del parlament. En l’anterior legislatura, el mateix Lluís Puig no va poder votar perquè la Mesa d’Edat va ser de majoria no independentista.

La sentència del TC declara nuls els acords de la mesa del parlament del 18 de juny que regulaven provisionalment els vots telemàtics, a l’espera d’una reforma del reglament del parlament, i dels del 19 d’abril, que desestimava la reconsideració de la decisió del dia abans.

La sentència declara vulnerat el dret dels diputats del PSC a les funcions representatives amb els requisits que assenyala la constitució, però no anul·la les votacions del ple de la cambra que es van adoptar amb el vot de Puig durant el temps en què va estar vigent la seva habilitació de vot telemàtic.

La decisió del TC s’ha conegut només cinc dies abans del ple de constitució del parlament. Durant la legislatura anterior Puig ha pogut votar fent saber a la mesa el sentit del seu vot abans de cada votació, un mètode que en el ple de constitució no s’hauria pogut fer servir perquè el reglament imposa que la votació es faci presencialment i amb paperetes. Sobre això, ERC ha acusat el tribunal de voler “torpedinar les majories al nou parlament” i dificultar així que es formi una “mesa antirepressiva” i lamenta que la decisió del PSC de presentar recurs al vot telemàtic transitori “obri la porta a més vies coercitives al parlament i reitera que la judicialització mai no és la via per fer política”.

L’independentisme mira de pactar una mesa antirrepresiva, però la pèrdua de majoria parlamentària exigeix que els Comuns també s’afegeixin a la suma o que el PP no voti a favor dels candidats del PSC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb