09.05.2018 - 01:50
La sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem espanyol (formada per Francisco Monterde, Miguel Colmenero i Alberto Jorge Barreiro) fa avui una vista per estudiar els recursos contra l’empresonament dels consellers Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i l’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell. El tribunal els ha convocats a dos quarts de dotze del migdia perquè hi siguin presents en el moment que les parts exposin els seus arguments. Tanmateix, Bassa i Romeva han demanat de no ser presents a la vista, i Rull va anunciar ahir que tampoc no hi assistiria.
Demà no assistiré a la vista contra la interlocutòria de presó. Presentem l’apel.lació bàsicament x anar amb més arguments a Estrasburg. La meva confiança en la justícia q pugui impartir el Suprem és perfectament descriptible.Avui, tot fa pensar q el TS i justícia és un oxímoron.
— Josep Rull i Andreu 🎗 (@joseprull) 8 de maig de 2018
Tots són empresonats des del 23 de març. Turull, Rull, Romeva i Bassa ja havien estat un mes a la presó i n’havien sortit en llibertat provisional el 4 de desembre, després de pagar una fiança de 100.000 euros. Forcadell només havia passat una nit a la presó mentre feia efectiu el pagament de la fiança de 150.000 euros.
Els dies 16,17 i 18 d’abril van comparèixer davant el jutge Oriol Junqueras, Joquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Aquestes vistes, d’antuvi, són breus i els processats acostumen a dir només si accepten o no els delictes pels quals són processats i duts a judici. Però aquell dia els consellers van aportar la seva visió del procés judicial i van defensar que no havien d’estar empresonats.
Alguns, com ara Cuixart, Sànchez i Junqueras, van criticar durament la instrucció del jutge Pablo Llarena, que van acusar de criminalitzar el procés. Rull i Turull també van ser crítics amb el jutge: van declarar que es consideraven presos polítics i li van demanar que fes ‘justícia i no política’, a més d’afirmar que a l’estat espanyol no hi havia separació de poders.
Última tanda de declaracions indagatòries
El jutge Llarena acaba avui les declaracions indagatòries. Ahir i abans-d’ahir va citar els processats que no són a la presó per comunicar-los formalment per quins delictes els duia a judici. Dilluns van declarar els ex-membres de la Mesa Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, processats per desobediència. Van defensar que havien actuat sota el criteri de la inviolabilitat parlamentària,
Guinó, Corominas i Simó van negar els fets pels quals el jutge Llarena els processa per desobediència i es van refermar en la declaració que ja havien fet davant el jutge el 9 de novembre. En el cas d’Anna Simó, només va respondre dues preguntes de la seva lletrada, per negar els fets i defensar l’actuació de la mesa sota la inviolabilitat parlamentària. Lluís Maria Corominas, en canvi, no va declarar i va refermar allò que ja havia dit el 9 de novembre. També van sol·licitar per escrit al jutge que els aixequés les mesures cautelars. Tots, tret de Nuet, estan en llibertat provisional i han de presentar-se setmanalment davant el jutge, no tenen passaport i tenen prohibit de sortir del territori espanyol. També van haver d’abonar 25.000 euros en concepte de fiança per eludir la presó. La declaració indagatòria de Ramona Barrufet va ser ajornada per motius mèdics.
Ahir van comparèixer davant Llarena els consellers Meritxell Borràs i Carles Mundó i l’ex-conseller Santi Vila –tots processats per desobediència i malversació– i també l’ex-diputada i actual portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, processada només desobediència. Borràs, Mundó i Vila no van declarar davant Llarena, mentre que Boya va intervenir a petició pròpia i va retreure al jutge la seva parcialitat.
Llarena també ha processat Puigdemont i la resta d’exiliats, però en aquest cas no els ha citats perquè no resten sota l’acció de la justícia espanyola.