El Suprem britànic diu que la llei nord-irlandesa de l’avortament va contra la Convenció Europea de Drets Humans

  • Irlanda del Nord és l'única part del Regne Unit que permet l'avortament només quan la vida de la mare corre perill

VilaWeb
Europa Press
07.06.2018 - 16:30

El Tribunal Suprem britànic ha expressat el seu rebuig a la llei de l’avortament d’Irlanda del Nord per considerar que és incompatible amb la Convenció Europea de Drets Humans, si bé ha reconegut que no té competències per dictar una fallada que obligui a canviar la norma.

Irlanda del Nord és l’única part de Regne Unit que té una legislació tan restrictiva en matèria d’avortament, permetent únicament aquesta pràctica quan la vida de la mare corre perill. La seva posició s’ha quedat encara més aïllada després que Irlanda recolzés en referèndum la retirada de la prohibició de l’avortament. Els activistes defensors del dret a l’avortament han assegurat que la declaració del Suprem sobre la incompatibilitat de la llei nord-irlandesa de l’avortament amb la Convenció Europea de Drets Humans suposa una ‘decisió fonamental’ i hauria de portar al govern britànic a impulsar la seva reforma.

Per la seva banda, els grups antiavortistes han dit que la declaració de l’alt tribunal no implica cap requeriment d’acció. Quatre dels set jutges del Tribunal Suprem han estat els que han considerat que la llei de l’avortament d’Irlanda del Nord és incompatible amb la Convenció Europea de Drets Humans. No obstant això, una majoria diferent integrada també per quatre jutges dels set ha dit que la Comissió de Drets Humans d’Irlanda del Nord, que es proposa reformar la llei, no té competències per assumir la tasca. ‘Com a tal, el tribunal no té jurisdicció per fer una declaració d’incompatibilitat en aquest cas’, ha assegurat el Suprem, en un comunicat sobre la seva decisió.

La Comissió de Drets Humans d’Irlanda del Nord havia argumentat que la llei hauria de canviar-se per permetre els avortaments en els casos en els quals l’embaràs sigui conseqüència d’una violació o un incest o en casos de malformacions greus. La Comissió ha celebrat la declaració del Suprem sobre la incompatibilitat de la norma en relació a la Convenció Europea però ha lamentat que digui que no pot assumir aquest cas. Altres activistes s’han sumat a la Comissió per reclamar al govern britànic que actuï al més aviat possible per canviar la norma.

‘Aquesta és una decisió fonamental que confio que porti a canvis que milloraran les vides de les dones a Irlanda del Nord i l’atenció que rep’, ha armat en un comunicat Breedagh Hughes, directora per a Irlanda del Nord del Col·legi Real de Matrones. El Parlament d’Irlanda del Nord té competències per canviar la legislació en matèria d’avortament. La càmera va rebutjar legislar en cas de violacions o malformacions greus el febrer de 2016 i des de gener de 2017 no ha tornat a reunir-se.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor