24.11.2017 - 13:29
|
Actualització: 24.11.2017 - 23:24
El magistrat del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena acumularà en un únic procediment totes les causes que es van instruir sobre el procés d’independència de Catalunya. A més de la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i dels membres sobiranistes de la mesa –acusats de rebel·lió, sedició i malversació–, ara Llarena també portarà la causa contra el govern i contra el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’ex-president de l’ANC i candidat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, que fa més d’un mes que són empresonats.
Tanmateix, les causes per sedició contra el major Josep Lluís Trapero i la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, continuaran a l’Audiència espanyola. La jutgessa Carmen Lamela continuarà investigant el paper dels Mossos durant l’1-O i les concentracions contra el cop d’estat del 20 de setembre. Lamela també serà competent per a investigar membres de menor rang del govern.
Llanera unifica els casos ‘per la connexió material no escindible de la naturalesa dels fets que s’investiguen al Suprem en la causa relacionada amb el procés secessionista’. El jutge haurà de decidir ara si cita a declarar la setmana que ve els consellers empresonats a Estremera i Alcalá Meco i Cuixart i Sànchez en una vista en què podria revisar les mesures cautelars aplicades per l’Audiència espanyola.
Amb la decisió d’aglutinar les causes, el jutge contradiu el parer de la fiscalia, que considera que els procediments ‘tenen substantivitat pròpia’ i ‘són susceptibles d’anàlisi independent o separat’. Segons la fiscalia, una macrocausa seria ‘molt inconvenient per a l’agilització de la justícia, l’economia processal i el compliment de les finalitats’.
Més informació:
De l’Audiència espanyola al Tribunal Suprem: i ara què?
Perfil de Pablo Llarena, el jutge que volia una solució política per a Catalunya