31.03.2020 - 13:32
|
Actualització: 31.03.2020 - 16:33
El Tribunal Suprem ha emès un comunicat per amenaçar els funcionaris de les juntes de tractament de les presons on hi ha els presos polítics perquè no els deixin anar a passar a casa el confinament per la crisi del coronavirus 2019. Aquest matí, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha explicat que estudiaven la possibilitat de permetre-ho atesa l’emergència sanitària, una recomanació que també va fer l’Alta Comissionada de l’Organització de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, que va instar els governs a examinar com podien alliberar els presos polítics, els menys perillosos o els detinguts sense motius jurídics suficients. Al comunicat, el Suprem diu que, si s’autoritza, identificarà els funcionaris que ho han permès per a investigar-los per un delicte de prevaricació. Llegiu ací el comunicat sencer:
‘En el cas que la junta de yractament de les presons on es troben els presos de la causa del procés n’acordi l’excarceració per a complir el confinament en els respectius domicilis, el Tribunal Suprem es dirigirà a cadascuna d’aquestes juntes de règim general i al director dels centres respectius perquè expliquin, com més aviat millor, el fonament jurídic que justifica aquesta decisió i identifiquin de manera nominal els funcionaris que han donat suport a aquest acord. Això s’emmarcaria en l’exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d’un delicte de prevaricació.’
Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, diu que el Suprem ‘tradueix perfectament el seu significat d’estat d’alarma i dóna un missatge clar al món penitenciari: no hi ha drets humans per als presos’. El d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, es demana si ‘hi ha gaires precedents en què un Tribunal Suprem avisi del mal que poden sofrir uns funcionaris per quelcom que es rumoreja que faran’.
Buidar les presons
Enmig de l’aplicació del decret de l’estat d’alarma, el govern espanyol va fer públic que els presos amb permisos de sortida podrien passar el confinament a casa, i va causar confusió sobre si podria ser el cas dels presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem espanyol. El Ministeri d’Interior va acabar aclarint que no, perquè aquests permisos per a anar a casa només els concedirien als presos en tercer grau, mitjançant l’aplicació d’un article del reglament penitenciari, el 86.4, que permet de fer-ho mitjançant un sistema de control de vigilància. Però els presos en segon grau, no.
Ara, tenint en compte l’agreujament de la situació d’emergència sanitària, les juntes de tractament de les presons catalanes han començat a examinar la possibilitat de concedir aquest permís de confinament també als presos en segon grau i amb permís per a sortir a treballar, fer voluntariat o tenir cura d’un familiar, que és el que permet l’article 100.2 i és la situació en què es troben els presos polítics. Els requisits per a accedir-hi són tenir un risc baix de reincidència i disposar d’un domicili.
La consellera de Justícia remarca ‘que hi hagi menys gent’ a les presons, i ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que ‘analitzin bé què permet la llei’. Segons que diu, el 69% dels presos en tercer grau ja són confinats a casa seva.