Els més joves són els menys independentistes i la franja en què creix més l’extrema dreta, segons el CEO

  • El suport a la independència baixa fins a un 23% en el cas dels nascuts entre el 1997 i el 2012 · També és la generació que registra un suport més alt a l'extrema dreta (8%)

VilaWeb

Redacció

19.10.2023 - 13:27
Actualització: 19.10.2023 - 16:56

El suport a l’independentisme és més alt entre els anomenats boomers –els nascuts entre el 1946 i el 1964– i més baix entre els més joves, segons el darrer sondatge del Centre d’Estudis d’Opinió de Catalunya (CEO).

El baròmetre revela que els fills de l’anomenat baby boom formen la generació més interessada per la política (amb un interès d’un 6,2 sobre 10) i, alhora, la més independentista (amb un 34% de suport a la independència). Tanmateix, les generacions següents registren un interès minvant tant per la política com per la independència de Catalunya: la generació X (1965-1980) té un interès per la política d’un 5,9 i un suport a l’independentisme d’un 32%; la generació mil·lennista (1981-1996) registra un interès en la política d’un 5,8 i un suport a l’independentisme d’un 26%. Però a la generació Z (1997-2012) l’interès per la independència és més baix, amb un suport de tan sols un 23%. Els més joves també mostren una desafecció clara envers la política, amb un interès d’un 5,4 sobre 10. Tan sols la generació silenciosa (els més grans de 78 anys) registren un interès per la política més baix (un 5 sobre 10), tot i que el suport a la independència entre els més grans és lleugerament superior al dels més joves (un 27%).

Postura sobre la relació entre Catalunya i Espanya per generació (font: CEO).

Cal remarcar que els més joves són els qui menys diuen saber quin hauria de ser l’encaix de Catalunya a l’estat espanyol; un 28% d’enquestats no hi pren partit. Aquest percentatge d’indecisos, curiosament, es redueix com més grans són, fins a tan sols un 11% en el cas dels membres de la generació silenciosa.

L’extrema dreta sedueix els més joves

Quant a l’eix esquerra-dreta, els més joves són els més conservadors, amb un suport d’un 8% a l’extrema dreta i d’un 14% a la dreta. Tan sols la generació silenciosa presenta uns registres semblants, amb un suport d’un 5% a l’extrema dreta i d’un 15% a la dreta. Aquestes xifres varien sensiblement segons el sexe de l’enquestat: els nois més joves registren el suport a l’extrema dreta més alt (9%) i el suport a l’extrema esquerra més baix (17%) de totes les generacions; en canvi, el suport de les noies més joves a l’extrema dreta és considerablement més baix (6%) i el que donen a l’esquerra (56%) i l’extrema esquerra (25%), el més alt de tota la sèrie.

VilaWeb
VilaWeb
Autoubicació en l'eix esquerra-dreta per generació (font: CEO).
Autoubicació en l'eix esquerra-dreta per generació i gènere (font: CEO).

Curiosament, els més joves formen també una de les generacions amb més suport a l’extrema esquerra, amb un 20%. És la mateixa xifra que en el cas de la generació X i lleugerament menor que la generació mil·lennista (21%). Així i tot, el suport a l’esquerra entre els més joves és el segon més baix de totes les generacions (48%), una xifra que tan sols és més baixa en el cas dels més grans (38%).

Qüestions socials

El CEO també ha preguntat per qüestions socials com ara l’habitatge, l’escalfament global i la gestació subrogada.

Quant a la gestació subrogada, el sondatge arriba a la conclusió que una majoria de gent de totes les generacions està a favor d’aquesta pràctica “en alguns casos”. Ara, les dones joves s’hi oposen més que qualsevol altre grup.

També hi ha consens, i encara més ampli, en la necessitat de la regulació per llei dels preus dels lloguers dels pisos. El suport a aquesta mesura no baixa del 70% en totes les generacions consultades pel CEO.

En el terreny econòmic, alguns punts destacats són que la generació Z apareix com la més partidària d’abaixar imposts (26%), encara que això impliqui reduir serveis. Al seu torn, un terç de la generació silenciosa creu que com menys intervingui el govern en l’economia, millor.

L’autopercepció generacional

Més enllà de l’eix esquerra-dreta i les qüestions socials, l’enquesta del CEO ha demanat per qüestions relacionades amb l’autopercepció de les generacions en termes socioeconòmics. En aquest sentit, els mil·lennistes són l’única generació que creu que està pitjor que els seus pares. De fet, només un terç de mil·lennistes i membres de la generació X creu que el futur serà millor que el dels seus pares. La resta, inclosa la generació Z, creu que viuen millor que els pares.

D’una altra banda, totes les cohorts se situen majoritàriament a la classe mitjana, amb un 30% de tots els enquestats en el grup “classe mitjana-baixa”. Quant a la percepció de mobilitat social ascendent, és majoritària en la generació dels baby-boomers (un 50% creu que pertany a una classe social més alta que la dels seus pares). En canvi, aquesta impressió baixa fins a un 44% entre la generació silenciosa i encara més –fins a un 32%, un 26% i un 18%– en el cas dels membres de la X, els mil·lennistes i els membres de la generació Z, respectivament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem