Clinton vol deixar sentenciada la cursa demòcrata amb el ‘superdimarts’

  • Marco Rubio i Ted Cruz miren de frenar el creixement de Trump en la jornada cabdal de les primàries nord-americanes

VilaWeb

Text

Pere Cardús

29.02.2016 - 22:00
Actualització: 01.03.2016 - 13:50

Les primàries per a designar els candidats demòcrata i republicà de les eleccions presidencials dels Estats Units d’Amèrica viuen avui el dia més decisiu. El famós ‘superdimarts’ ja ha arribat i decidirà probablement el futur dels cinc candidats més ben situats: Bernie Sanders i Hillary Clinton, a les files demòcrates, i Donald Trump, Marc Rubio i Ted Cruz, al bàndol republicà. Les votacions i els ‘caucus’ ocuparan l’atenció de tretze estats i un ‘territori no incorporat’. A continuació, us oferim preguntes i respostes amb la informació imprescindible per a seguir la jornada més important de les primàries nord-americanes.

Què és el ‘superdimarts’?
El ‘superdimarts’ és el dia que concentra més votacions de les primàries presidencials nord-americanes. Cada quatre anys es fa entre els mesos de febrer i març i hi participen tant els candidats demòcrates com els republicans. Les votacions i els ‘caucus’ es faran a tretze estats i al ‘territori no incorporat’ de la Samoa nord-americana.

Els punts de votació tancaran entre les set i les vuit del vespre i, per tant, la majoria de resultats no se sabran fins demà.

Quina diferència hi ha entre els ‘caucus’ i les primàries?
La diferència entre el ‘caucus’ i les primàries és la forma de votació. A les primàries els simpatitzants de cada partit voten en urnes, com en unes eleccions. Els ‘caucus’, en canvi, són reunions públiques en cases d’activistes o en institucions, que discuteixen –poble per poble i barri per barri– quin seria el millor candidat del partit. La major part dels estats han adoptat el format de primàries, però a l’Amèrica rural encara sobreviuen alguns ‘caucus’.

Quins estats hi ha en joc?
Els demòcrates i els republicans es disputen els estats d’Alabama, Arkansas, Geòrgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont i Virginia. En canvi, a Colorado i a Minnesota, tots dos partits hi fan ‘caucus’. A més, els republicans fan ‘caucus’ a Alaska i a Wyoming, mentre que els demòcrates fan el de la Samoa nord-americana.

Qui hi competeix?
Al bàndol republicà, hi ha cinc candidats que es mantenen vius en la cursa per a la designació de candidats presidencials. Són l’empresari Donald Trump, el senador per Florida Marco Rubio, el senador per Texas Ted Cruz, el governador d’Ohio John Kasich i el neurocirurgià retirat Ben Carson. Cruz i Rubio són els dos únics candidats que han aguantat l’empenta de Trump, a certa distància. Tots dos han intensificat els atacs al multimilionari perquè el ‘superdimarts’ no esdevingués el trampolí definitiu de Trump cap a la designació republicana.

Al camp demòcrata, tan sols queden dos candidats: l’ex-secretària d’estat Hillary Clinton, i el senador per Vermont Bernie Sanders. Clinton arriba amb avantatge al ‘superdimarts’ després d’haver-se endut amb comoditat les primàries de Carolina del Sud, amb un 70% dels vots. Caldrà veure si Sanders aguanta el desgast de la jornada més dura de les primàries.

Quants delegats hi ha en joc?
Els candidats republicans es disputen aproximadament la meitat dels 1.237 delegats necessaris per a ser designat candidat. Els demòcrates es disputen 880 delegats, una tercera part dels que calen per a obtenir el bitllet de la cursa cap a la Casa Blanca. L’estat que reparteix més delegats és Texas: 155 de republicans i 252 de demòcrates.

Què diuen les enquestes?
Els estudis d’opinió –constants i variats durant la cursa dels candidats– indiquen diferències significatives a cada estat. Tanmateix, la sensació general és que Clinton i Trump sortiran vencedors de la jornada en la majoria dels estats en disputa. Pels republicans, Donald Trump encapçala els sondatges a Virgínia, Geòrgia, Oklahoma i Vermont, entre més. Texas, l’estat amb més delegats, serà on Cruz i Trump poden arribar més frec a frec. Algunes enquestes donen Texas a Cruz i unes altres, a Trump.

Entre els demòcrates, Clinton encapçala la majoria dels sondatges dels estats en joc: Texas, Virgínia, Geòrgia, Arkansas i Alabama. Sanders podria guanyar a casa seva, a Vermont, i pot arribar a disputar la victòria de Clinton a Massachusetts i Oklahoma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor