El soroll del trànsit provoca tanta malaltia com la contaminació atmosfèrica

  • El soroll procedent del trànsit provoca tanta malaltia com la contaminació atmosfèrica i una millor planificació urbana i del transport evitaria un 13% de la càrrega total de malaltia a Barcelona, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

VilaWeb
Redacció
30.08.2017 - 12:30

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

El soroll procedent del trànsit provoca tanta malaltia com la contaminació atmosfèrica i una millor planificació urbana i del transport evitaria un 13% de la càrrega total de malaltia a Barcelona, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

La investigació, publicada en la revista ‘Environment International’, s’ha realitzat a partir d’una eina creada per ISGlobal, que ha estimat la càrrega de morbiditat i els costos econòmics anuals que això suposa per a la salut pública, comparant els nivells d’exposició anuals d’1,36 milions de residents de Barcelona de més de 20 anys d’edat.

Si es complissin les recomanacions internacionals per al desenvolupament de l’activitat física, l’exposició a la contaminació de l’aire, el soroll, la calor i l’accés als espais verds, Barcelona podria evitar cada any gairebé 1.700 casos de malalties cardiovasculars, més de 1.300 casos d’hipertensió, prop de 850 casos d’ictus i 740 casos de depressió, entre uns altres.

El soroll del trànsit contribueix amb un 36% a la càrrega de malaltia provocada per la planificació urbana i del transport, un percentatge superior fins i tot a l’atribuïble a la contaminació de l’aire.

La ciutadania de Barcelona està exposada a una mitjana diària de 65,1 decibels durant el dia i de 57,6 durant la nit, quan els nivells recomanats per l’OMS és de 55 i 40, respectivament.

La investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, Natalie Muller, ha assegurat que el soroll del trànsit és “un problema de primer ordre” per a la salut que causa molèsties i alteracions del somni, i ha remarcat que l’exposició al soroll durant la nit és particularment nociva.

La contaminació de l’aire contribueix amb un 19% a la càrrega de malaltia provocada a la ciutat per la planificació urbana i del transport, i els barcelonins estan exposats a una mitjana anual de partícules fines superior a la recomanada per l’OMS.

L’estudi assenyala que el 70% dels barcelonins no arriba al mínim d’activitat física recomanat per l’OMS, que estipula 150 minuts d’activitat física moderada o 75 d’alta intensitat per setmana; que a l’estiu se superen les temperatures adequades per a la salut, i que un terç de la població no viu prop d’espais verds.

IMPACTE DE 20 MILIONS

La investigació també estima que la càrrega de malaltia provocada per una mala planificació urbana i del transport té un impacte econòmic de més de 20 milions d’euros en costos per al sistema de salut.

El coordinador del treball, Mark Nieuwenhuijsen, ha assegurat que Barcelona no compleix amb les recomanacions internacionals, i que “s’acostuma a dir que Barcelona és una ciutat sorollosa, però no es relaciona amb la salut”, considerant que és necessari actuar de forma urgent.

Ha considerat que la càrrega de malaltia de Barcelona es podria fer descendir “de manera dràstica” amb dues mesures: la reducció del trànsit motoritzat a través de la promoció del transport actiu, i l’increment dels espais verds.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor