El Sindicat d’Inquilins de Barcelona demana que l’índex de preus de lloguer sigui “vinculant”

  • Alerta de "desnonaments invisibles" i demana tenir-los en compte en les estadístiques

VilaWeb
Redacció
21.05.2017 - 12:02

Alerta de “desnonaments invisibles” i demana tenir-los en compte en les estadístiques

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El Sindicat d’Inquilins de Barcelona proposa que l’índex de referència de preus del lloguer que elabora la Generalitat amb la col·laboració de l’Ajuntament sigui vinculant, ha explicat la seva portaveu Irene Sabaté, en una entrevista d’Europa Press.

La Generalitat treballa en un índex de preus de lloguer a Catalunya per protegir als consumidors davant increments desproporcionats, basat en criteris com la superfície, la ubicació i l’estat de conservació de l’habitatge.

El Govern preveu que, en cas que el propietari estableixi una renda superior a la de l’índex, haurà d’assenyalar-ho en la publicitat i en contracte, i advoca per que es pugui beneficiar o penalitzar als propietaris en funció de si ofereixen preus inferiors o superiors, a través d’impostos com el de béns immobles (IBI) i el de la renda (IRPF).

El sindicat proposa que, en lloc d’aquestes mesures, l’índex marqui uns preus que siguin vinculants a l’hora de llogar habitatges i que es prevegin “actuacions si s’incompleix” i propietaris tracten de llogar habitatges per sobre dels preus que marqui l’índex.

Sabaté ha alertat que la situació actual de l’habitatge provoca també “desnonaments invisibles, en casos en què preveus que no podràs seguir pagant en uns mesos, t’espaviles i busques un altre pis. Aquesta gent no surt a les estadístiques, i també se’ls ha de tenir en compte”.

Ha assenyalat que el sindicat definirà les seves propostes i accions concretes a través d’aportacions, especialment en assemblees –la primera divendres que ve–, amb l’objectiu d’exigir un control dels preus, mobilitzar pisos buits, ampliar el parc públic d’habitatge i derogar la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans.

Demanen derogar-la per ampliar la durada dels lloguers –tres anys són insuficients per “tenir un marge mínim de maniobra i planificació”–, i també combatre la infravivenda amb inversions en manteniment, entre altres objectius, pels quals treballaran amb accions concretes que es començaran a detallar després de l’assemblea i amb grups de treball.

EXIGEIX MESURES URGENTS

Ha celebrat que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) hagi aprovat finançar 125 milions per a habitatge a petició de l’Ajuntament de Barcelona –que preveu disposar de 8.800 pisos públics més dins del Pla d’Habitatge fins el 2025–, però ha avisat que existeix una “situació d’emergència” a la qual s’ha de fer front de forma urgent.

“És una bona mesura, però s’han de prendre altres immediates”, ha asseverat Sabaté, que ha exigit que es treballi per evitar desnonaments i que, si es produeixen, les administracions garanteixin un reallotjament ràpid i digne, quelcom que considera que no sempre succeeix.

Sabaté ha assegurat que la creació del sindicat ha aixecat interès en molts ciutadans i que estan registrant gran quantitat d’adhesions, amb una “expectació que confirma la pertinència de la iniciativa i la preocupació extensa per la situació dels lloguers, la vulnerabilitat i els preus”.

Ha explicat que la iniciativa va començar a gestar-se fa un any i mig, durant el qual una trentena de persones vinculades a l’habitatge des de diversos àmbits van constatar una “situació d’emergència que fa molt difícil o impossible seguir en lloguer a la ciutat”.

Davant la situació, van optar per articular una resposta col·lectiva i organitzada per combatre una realitat de l’habitatge derivat d’un encariment dels lloguers en part per l'”aparició de sectors poderosos i fons voltor que compren amb l’interès de revaloritzar, i els inquilins els molesten”.

Sabaté ha assenyalat que el sindicat pretén també adherir-se a iniciatives ja existents, com la PAH –recolza la seva proposta de llei d’habitatge que demana al Congrés–, i treballar amb entitats i plataformes de barris i sectors de la capital catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor