El Síndic obre una actuació per la contaminació d’aigua a La Bisbal d’Empordà i Forallac

  • El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici arran de la contaminació de l'aigua a La Bisbal d'Empordà i Forallac, que ha deixat uns 12.000 veïns sense poder beure aigua de l'aixeta ni cuinar amb aquesta des del 7 d'agost per excés d'herbicides, ha informat en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
17.08.2016 - 13:50

GIRONA, 17 (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d’ofici arran de la contaminació de l’aigua a La Bisbal d’Empordà i Forallac, que ha deixat uns 12.000 veïns sense poder beure aigua de l’aixeta ni cuinar amb aquesta des del 7 d’agost per excés d’herbicides, ha informat en un comunicat.

Ribó s’ha dirigit a l’Ajuntament, a l’empresa concessionària i a l’Agència Catalana de l’Aigua (Aca) per conèixer les actuacions que s’han portat a terme per garantir el subministrament d’aigua potable, i també ha demanat informació sobre la possible compensació a les persones afectades.

En un control de qualitat de finals de juliol, l’empresa gestora del subministrament, Sorea, va detectar una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa de proveïment públic per sobre de la concentració màxima permesa.

El passat 7 d’agost, el consistori va comunicar a la població que l’aigua no era apta per beure ni cuinar, i malgrat que inicialment la contaminació també va afectar Forallac, el 13 d’agost el consistori d’aquest municipi ha declarat que l’aigua tornava a ser potable al proveir-se aquesta població d’un altre pou.

Mentre dura aquesta situació, l’Ajuntament de La Bisbal ha establert uns punts de proveïment d’aigua potable, als quals se suma l’ajuda d’un camió cisterna a partir del 16 d’agost.

DRET ESSENCIAL

Tenint en compte que l’accés d’aigua potable és un dret humà essencial, el Síndic ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació, l’actuació de les administracions implicades i les empreses competents.

Des de la perspectiva mediambiental, el Síndic demanarà informació per conèixer les causes i l’origen de la contaminació de l’aigua; i des de la perspectiva de consum, demanarà informació sobre les actuacions portades a terme per l’Ajuntament de La Bisbal, l’empresa concessionària i l’ACA.

El Síndic també demanarà informació sobre si es preveu la possibilitat de compensar a les persones afectades per un servei que no han pogut usar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor