El Síndic lamenta l’escassa difusió de la llei de transparència després d’un any en vigor

  • El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha lamentat aquest dilluns l'escassa difusió de la llei de transparència que han fet les administracions catalanes, cosa que s'ha traduït en un reduït nombre de peticions d'informació per part dels ciutadans en el primer any en vigor.

VilaWeb
Redacció
25.07.2016 - 18:46

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha lamentat aquest dilluns l’escassa difusió de la llei de transparència que han fet les administracions catalanes, cosa que s’ha traduït en un reduït nombre de peticions d’informació per part dels ciutadans en el primer any en vigor.

Ho ha fet en roda de premsa al Parlament d’acord amb el primer informe d’avaluació del compliment de la llei de transparència, que Ribó ha entregat aquest mateix dilluns a la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell.

Des que va entrar en vigor la llei el juliol del 2015 fins al gener del 2016 s’han registrat un total de 3.785 peticions de sol·licitud, de les quals 37 han acabat a la Comissió de Resolució perquè l’administració no els havia donat resposta.

Segons el Síndic, les escasses peticions es deuen majoritàriament a la falta d’informació ciutadana però també cal tenir en compte el fre que suposa que els ciutadans hagin d’identificar-se per demanar informació.

La majoria de casos s’han resolt positivament –de manera total o parcial–, tot i que Ribó creu que s’hauria d’haver fet d’una manera més àgil, per la qual cosa recomana reduir de 30 a 10 els dies de què disposa l’administració per entregar la informació requerida.

El defensor del poble català considera que les institucions catalanes s’han “precipitat” amb aquesta llei perquè requereix més vocació legislativa i és molt complexa i extensa, tot i que celebra que s’estigui treballant per millorar aquests aspectes.

Ribó ha admès que aquest primer informe de seguiment de la llei de transparència és molt incipient però ha avisat que en successives anàlisis entrarà “més a fons”.

L’estudi s’ha fet amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer i ha analitzat 2.438 ens, 132 d’ells de la Generalitat, 1.605 de l’administració local, 416 de l’àmbit de la cooperació, sis institucions estatutàries, sis universitats públiques, 34 col·legis professionals, 26 partits polítics i fundacions i associacions vinculades, nou organitzacions sindicals i 204 d’un altre tipus.

Les conclusions han portat el Síndic a recomanar especialment una major difusió del contingut de la llei, una millor organització i format de les dades i una agilitació en la creació del registre de grups d’interès que exigeix la normativa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor