01.02.2022 - 18:12
El Síndic de Greuges en funcions, Rafael Ribó, ha obert una actuació d’ofici per estudiar els criteris que ha utilitzat el govern català per decidir que en la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 només hi puguin participar els habitants de l’Alt Pirineu i Aran.
Ribó, que considera que s’hauria de considerar la hipòtesi del vot de tota la ciutadania de Catalunya, ha demanat al govern tota la informació sobre el projecte i poder accedir a l’informe jurídic que sustenta la decisió d’efectuar una consulta popular només entre els habitants del Pirineus.
El passat 22 de gener, el govern va anunciar la seva intenció de dur a terme una consulta vinculant, durant la primavera del 2022, sobre els Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030.
La proposta suposaria cridar a votar la ciutadania de més de 16 anys de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran –Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya i Val d’Aran–, però exclou a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès.
La població i els equips de govern de les comarques pirinenques no incloses, especialment Ripollès i Berguedà, han manifestat la seva disconformitat amb aquest fet perquè consideren que es veuen molt afectades per la decisió d’organitzar o no els Jocs Olímpics d’Hivern.
Igualment, alguns dels ajuntaments afectats han denunciat falta d’informació sobre la proposta i al·leguen que no han estat prou informats sobre el que es pretén fer, les possibles inversions, les afectacions ambientals, les projeccions econòmiques o les infraestructures, la qual cosa no els permet pronunciar-se en relació amb la proposta en una eventual consulta, ni informar convenientment a la població afectada.
El síndic vol conèixer l’informe jurídic elaborat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert sobre la viabilitat jurídica de la consulta, “tenint en compte la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre les consultes populars no referendàries”.
En aquest context, el Síndic ha obert aquesta actuació d’ofici per estudiar l’assumpte i ha demanat informació al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.
En concret, Ribó demana tenir accés a aquest informe jurídic i conèixer els motius pels quals el govern només considera afectada a la ciutadania de l’Alt Pirineu i l’Aran i no d’altres territoris, i com això es conjuga amb el dret a la igualtat entre els ciutadans.
També ha demanat informació sobre quin serà la mostra poblacional amb dret a vot en la consulta i els motius que sustenten aquesta selecció de població amb dret a vot. Ribó també vol conèixer com el govern garantirà informació suficient sobre el projecte a tots els potencials votants.
En aquest sentit, el síndic ha recordat que, per fer efectiu el dret de participació, és necessari “garantir un coneixement informat de la població, que inclou conèixer el model de desenvolupament territorial de la proposta, l’impacte econòmic al territori, l’impacte ambiental i l’impacte social, entre uns altres”.