13.08.2015 - 14:11
|
Actualització: 13.08.2015 - 18:00
El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació per supervisar la posició del Departament de Governació i de les administracions locals implicades, després dels resultats registrats al procés participatiu sobre la constitució de la nova comarca del Lluçanès. Rafael Ribó ha rebut queixes que qüestionen l’ambigüitat i la inactivitat de l’administració respecte dels passos que cal seguir per constituir la comarca.
En aquesta investigació que ha obert el Síndic es tindran en compte les conclusions de la reunió que representants del Departament de Governació van mantenir amb els batlles del territori per valorar el resultat de la consulta i concretar-ne les iniciatives que calgui adoptar. La decisió que van prendre va ser que els pobles continuïn treballant mancomunadament i esperin la constitució d’un nou parlament per trobar una solució definitiva. Els ajuntaments primerament han de ratificar els resultats als plens i després trametre els acords al Departament de Governació, que ha de començar els tràmits per portar al nou parlament la llei de creació de la comarca del Lluçanès.
Les ambigüitats de l’administració
Tanmateix el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer, va dir a la reunió que no hi havia pressa. Tenint en compte que a cinc municipis va guanyar el no, Ferrer va dir que quedaria una comarca de dimensions reduïdes, amb molt poca població. Això també implicaria una contradicció i un enfrontament amb el govern de l’estat espanyol per la qüestió de l’eficiència dels organismes públics.
Malgrat que la consulta no és un tràmit legalment preceptiu ni vinculant, el Síndic assegura que és un instrument de participació democràtica legítima i els resultats han de tenir una resposta motivada per l’administració. La consulta va tenir un 55% de participació, els vots a favor de la comarca van superar el 70%. El sí es va imposar a vuit dels tretze municipis.