El Síndic de Greuges mostra el seu suport al periodista turc a la presó Brians I de Barcelona

  • L'adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, ha visitat aquest dijous a la presó Brians I (a Sant Esteve Sesrovires, Barcelona) el periodista turc Hamza Yalçin per donar-li suport, comprovar les condicions en què es troba i comunicar-li les actuacions realitzades per evitar la seva extradició a Turquia.

VilaWeb
Redacció
17.08.2017 - 16:21

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

L’adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, ha visitat aquest dijous a la presó Brians I (a Sant Esteve Sesrovires, Barcelona) el periodista turc Hamza Yalçin per donar-li suport, comprovar les condicions en què es troba i comunicar-li les actuacions realitzades per evitar la seva extradició a Turquia.

En declaracions a Europa Press, ha explicat que ha vist el periodista tranquil després de la sorpresa que li va suposar la detenció a l’Aeroport de Barcelona el 3 d’agost, després de passar sense problemes per Itàlia i Grècia, ja que, encara que sabia que tenia una ordre de detenció, “donava per fet que els països democràtics no farien cas”.

Yalçin, que vivia a Suècia des que va arribar allà com a refugiat fa tres dècades, preveu rebre el vespre d’aquest dijous la visita d’un representant de l’Ambaixada de Suècia –té doble nacionalitat–, segons Saura, que ha afegit que està en una cel·la individual, a la zona d’ingressos on hi ha pocs interns, i es manté comunicat amb la seva família i advocats.

El periodista va ser detingut arran d’una ordre de recerca i captura de la Interpol a instàncies de les autoritats de Turquia per un suposat delicte d’insults al president i vincles amb el terrorisme.

L’Audiència Nacional està a l’espera que Turquia enviï la informació per a la possible extradició –té fins a l’11 de setembre–, que haurà d’aportar proves sobre els delictes pels quals se l’acusa, demostrar que existeixen a Espanya amb penes similars i garantir que se li farà un judici just.

Saura augura que aquest requisit de doble incriminació no podrà demostrar-se, ja que els insults al president no són delicte a l’Estat, i els pretesos vincles amb grups terroristes no s’han explicat molt: “bàsicament, ha estat crític amb el Govern turc”, i a Turquia no existeix garantia d’un judici just, ha dit.

“Qui té l’última paraula és el Govern espanyol”, i hi ha antecedents d’extradicions que s’han evitat, per la qual cosa ha demanat la intervenció de l’Executiu perquè valori les circumstàncies i eviti seguir empresonat –tenint també en compte que és refugiat–, així com que parli amb Suècia si fa falta.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar recentment la intervenció del Defensor del Poble, a més de traslladar el cas al comissari de Drets Humans del Consell d’Europa –del qual formen part Espanya i Turquia–, Nils Muiznieks.

També es va dirigir al defensor turc arran del cop d’estat de juliol del 2016 per mostrar-li la seva preocupació per l’abast de les mesures d’excepció adoptades al moment pel Govern turc.

REQUISIT DE DOBLE INCRIMINACIÓ

En un comunicat aquest dijous, Ribó ha sostingut que l’acusació contra ell es fonamenta exclusivament en la seva activitat com a periodista, i ha adduït que el Conveni contra la tortura del 1984 i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans –entre d’altres instruments internacionals– prohibeixen el lliurament de qualsevol persona a un Estat on pugui patir tortures o altres tractes cruels, inhumans o degradants.

També ha remarcat que, segons aquests instruments, no és oportuna l’extradició a un país que ha suspès el Conveni europeu, per la qual cosa no pot garantir un judici just als seus ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor