16.04.2017 - 17:38
|
Actualització: 17.04.2017 - 09:50
El Sí ha guanyat de forma ajustada al referèndum constitucional de Turquia. Amb el 99% dels vots escrutats, el 51,35% dels electors han donat suport a la proposta del president turc, Recep Tayyip Erdogan, davant el 48,65% del No. La participació ha estat molt alta, del 84% del cens sobre els cinquanta-cinc milions de turcs que tenien dret a vot. L’oposició ha qüestionat la legitimitat del recompte.
Malgrat el clar biaix a favor de la campanya del Sí, la victòria d’Erdogan ha estat ajustada. El resultat ha variat molt segons les regions. A la majoria de regions on ha guanyat el No, ho ha fet per sobre del 60% i en algunes fins i tot per sobre el 70%. El Sí és fort a les regions més rurals de l’interior. El No ha vençut a la costa mediterrània i a les grans ciutats, més progressistes i d’esquerres. A Istanbul (51,21%), Ankara (50,93%) i Esmirna (68,75%).
Els turcs han avalat la proposta d’Erdogan, que pretén convertir el país en una república presidencialista i fusionar les figures del cap d’estat amb el cap del govern. El president tindrà àmplies competències sobre els poders legislatius i judicial, com ara nomenar diversos membres de la judicatura i decretar estats d’emergència, i també podrà vetar lleis. A més, Erdogan podria ser president fins el 2029.
Pel que fa al vot exterior, hi ha hagut diferències significatives. Els turcs d’Alemanya (63%), els Països Baixos (69%), Bèlgica (78%) i França (66%) han optat majoritàriament pel Sí, mentre que els d’Estats Units (85%), Canadà (74%), Rússia (77%) i el Regne Unit (82%) han escollit el No.
La distribució dels vots coincideix bastant, per exemple, amb les eleccions presidencials de 2014.
I també amb els darrers comicis legislatius del novembre del 2015.
L’oposició qüestiona el recompte
El principal partit de l’oposició a Turquia, el Partit Republicà del Poble (CHP), ha anunciat que demanarà un recompte de fins al 60% dels vots per irregularitats en la votació. En aquest sentit, diverses fonts han denunciat que mentre l’agència de notícies estatal Anatolia informava ja d’un recompte amb el 90% de les urnes, la Comissió Superior Electoral (YSK), responsable del recompte, donava informació corresponent al 60%.
Anteriorment, dirigents del CHP havien qüestionat la legitimitat del recompte per la decisió de la YSK d’acceptar vots sense el segell pertinent: ‘La YSK ha fracassat en permetre el frau en el referèndum’, havia denunciat el vice-president del CHP Bulent Tezcan en declaracions a la premsa des de la seu de la formació a Ankara.
La YSK ha publicat una nota a la seva pàgina web hores abans del tancament de la votació en la qual assenyalava que no acceptaria vots sense el segell oficial tret que es demostrés que són fraudulents ja que havia rebut multitud de queixes denunciant que els funcionaris de la pròpia YSK no estampaven els segells.
Més informació
– Anàlisi de Quim Arrufat: ‘El referèndum d’Erdogan: o jo o el caos’
– Entrevista al diputat armeni pro kurd al parlament turc Garo Paylan
– Consulta tots els resultats