17.04.2019 - 12:48
|
Actualització: 17.04.2019 - 15:09
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha instal·lat a la plana de Lleida el primer sensor automàtic per detectar pedra i mesurar la quantitat d’impactes durant un episodi. L’equip s’ha instal·lat a la finca de Raimat (Segrià) on l’SMC disposa d’una estació meteorològica automàtica per poder obtenir dades en continu i en temps real.
El Servei Meteorològic de Catalunya està estudiant la possibilitat d’instal·lar nous equipaments d’aquest tipus en altres punts de la plana de Lleida i de les comarques gironines, ja que són zones afectades sovint per la calamarsa o la pedra, i on aquests episodis tenen un impacte més gran en l’agricultura. En l’àmbit europeu, només Suïssa compta amb aquesta tecnologia.
Després d’una anàlisi de les pedregades que han afectat aquesta zona en els últims sis anys, es va identificar que l’indret amb més probabilitat d’ocurrència del fenomen i amb una millor infraestructura tècnica és el nord de la comarca del Segrià, concretament la finca de Raimat, on l’SMC disposa d’una estació meteorològica automàtica per poder obtenir dades en continu i en temps real.
Aquest equipament, combinat amb la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD), la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) i la informació proporcionada per l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, permetrà millorar la diagnosi del tipus de precipitació sòlida (pedra) en aquesta zona, com també obtenir una mesura directa del fenomen (hora i intensitat).