El Servei Meteorològic de Catalunya instal·la al Segrià el primer sensor automàtic per detectar pedra

  • A nivell europeu, només Suïssa compta amb aquesta tecnologia avançada

VilaWeb

ACN

17.04.2019 - 12:48
Actualització: 17.04.2019 - 15:09

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha instal·lat a la plana de Lleida el primer sensor automàtic per detectar pedra i mesurar la quantitat d’impactes durant un episodi. L’equip s’ha instal·lat a la finca de Raimat (Segrià) on l’SMC disposa d’una estació meteorològica automàtica per poder obtenir dades en continu i en temps real.

El Servei Meteorològic de Catalunya està estudiant la possibilitat d’instal·lar nous equipaments d’aquest tipus en altres punts de la plana de Lleida i de les comarques gironines, ja que són zones afectades sovint per la calamarsa o la pedra, i on aquests episodis tenen un impacte més gran en l’agricultura. En l’àmbit europeu, només Suïssa compta amb aquesta tecnologia.

Després d’una anàlisi de les pedregades que han afectat aquesta zona en els últims sis anys, es va identificar que l’indret amb més probabilitat d’ocurrència del fenomen i amb una millor infraestructura tècnica és el nord de la comarca del Segrià, concretament la finca de Raimat, on l’SMC disposa d’una estació meteorològica automàtica per poder obtenir dades en continu i en temps real.

Aquest equipament, combinat amb la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD), la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) i la informació proporcionada per l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, permetrà millorar la diagnosi del tipus de precipitació sòlida (pedra) en aquesta zona, com també obtenir una mesura directa del fenomen (hora i intensitat).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor