12.06.2017 - 19:36
Insta el Ministeri de Cultura a aconseguir que el toc de campanes sigui declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial
MADRID, 12 (EUROPA PRESS)
El Senat ha rebutjat aquest dilluns treure l’obra ‘L’atleta còsmic’ de Salvador Dalí del despatx del Rei a La Zarzuela –i que va ser adquirida per Patrimoni Nacional per 2,8 milions d’euros– per a una cessió permanent a l’Ajuntament de Barcelona.
La moció, presentada per ERC, ha estat rebutjada amb els vots en contra del Grup Popular i el Grup Socialista, en la seva exposició, la formació catalana assegurava que aquest quadre té una “vinculació simbòlica” amb l’olimpisme i ha d’anar a parar a un “edifici o museu públic per al gaudi de la ciutadania”.
“Si l’art es tanca en una habitació sense que curiosos puguin observar-lo, l’art perd sentit. Per a la ciutadania, és igual que estigui en un despatx de La Zarzuela que en un despatx de qualsevol particular si no el podrà gaudir: la cultura ha de ser per al poble”, ha defensat el senador d’EU, Bernat Picornell.
Aquest quadre va ser encarregat a Dalí l’any 1968 durant el règim franquista per representar Espanya en la celebració dels Jocs Olímpics de Mèxic el 1968, el pintor també va cedir els drets de reproducció de l’obra a l’Ajuntament de Barcelona el 1985 per donar suport a la seva candidatura olímpica.
No obstant això, Dalí va reclamar al COE el pagament del quadre, cosa que en aquells dies el president del comitè, Juan Antonio Samaranch, va rebutjar en considerar que no hi havia liquiditat per a això. El vicepresident d’aquest organisme, Anselmo López, la va adquirir a títol personal i la va cedir en usdefruit al Rei Juan Carlos, que va passar a tenir-lo en el seu despatx. En morir López, Patrimoni Nacional va comprar l’obra als familiars.
El senador socialista Jesús Martín Rodríguez, ha rebutjat aquesta petició en entendre que es tracta d’una obra que “ha estat comprada amb diners de tots” i, per tant, en cas de sortir del despatx de La Zarzuela hauria d’anar a parar a “un museu nacional”. “La cultura és universal: per la regla que Dalí era català, els extremenys haurien de demanar tots els zurbaranes al Prado”, ha ironitzat.
Així mateix, ha recordat la “tasca” de Joan Carles I a favor de la democràcia i, el fet que “mantingui en vida” aquesta obra en el despatx no suposa “privar de cultura al poble espanyol”. “A veure si al final això és treure una obra del despatx d’un monarca perquè vagi a parar a un altre despatx: estaríem fent coques amb un pa”, ha afirmat.
DALÍ, “COMPROMÈS AMB LA CAUSA MONÀRQUICA”
Per la seva banda, la senadora popular María Isabel García, ha assegurat que, amb aquesta iniciativa, es pretén “deslligar la polèmica”, ja que ja va haver-hi una proposta similar l’any 2009 al Congrés que va ser rebutjada. “Aquesta obra és un bé públic adquirit per Patrimoni Nacional, institució per vetllar per la conservació de tots els tresors culturals”, ha recalcat.
Així mateix, ha reiterat que aquesta idea “no és possible per respecte a la voluntat” del pintor de Figueres. “Dalí va ser un compromès amb la causa monàrquica i al llarg de tota la seva vida va mostrar un exprés afecte i admiració cap al Rei”, ha assenyalat, després d’afirmar que els béns de Col·leccions Reals són “inalienables i inembargables”.
EL TOC DE CAMPANES, BÉ D’INTERÈS CULTURAL
D’altra banda, el Senat ha aprovat per unanimitat instar el Ministeri de Cultura al fet que prengui la iniciativa per aconseguir una declaració genèrica com a Bé d’Interès Cultural Immaterial del toc tradicional de campanes amb el consens amb les comunitats autònomes.
Aquesta moció, proposada pels senadors de Compromís dins del Grup Parlamentari Mixt, parla dels campanars com “el símbol més característic o ‘skyline'” de la majoria de pobles espanyols. Per al senador Carles Mulet, la “falta de regulació” en aquest tema fa que quan un veí afectat pel so de les campanes faci una queixa, “aquestes s’hagin d’eliminar”.
“Cada poble té un estil propi en el toc de campanes i fa falta una regulació assenyada per la qual no s’hagi d’eliminar d’un cop de ploma la tradició històrica de molts llocs”, ha ressaltat. En la seva proposta, el senador diferencia entre tocs de missa diària, tocs de rellotge o els propis tocs de campana, cadascun amb la seva singularitat.
El senador popular Miguel Ángel Esteban ha celebrat aquesta proposta que permet “valorar un instrument sonor que, quan sona, està parlant d’Història”. Per la seva banda, el senador socialista Félix Montes ha incidit que la proposta, amb l’acceptació d’esmenes transaccionals, permetrà “no només protegir el toc, sinó també els campanars i els campaners”.
Finalment, el Senat ha instat també per unanimitat al Govern espanyol a contribuir a l’impuls de totes les activitats amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement de l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez.