El senat no reduirà el nombre de senadors territorials del País Valencià

  • Haurien de passar de sis a cinc senadors perquè la població s'ha reduït i és inferior als cinc milions

VilaWeb

Europa Press

02.06.2016 - 17:46
Actualització: 02.06.2016 - 17:49

La Diputació Permanent del Senat ha aprovat per unanimitat no reduir ara el nombre de senadors que designen les Corts Valencianes, que haurien de passar de sis a cinc després d’haver disminuït la població, i deixar la retallada per a les pròximes eleccions autonòmiques, d’ací a tres anys.

Així ho han decidit tots els grups de la Cambra per unanimitat en una decisió poc habitual: han votat en contra d’una proposta de la Mesa de la Diputació Permanent del Senat que seguia els criteris dels servicis jurídics de la Cambra.

Com en cada canvi de legislatura, el Senat ha de revisar el nombre dels seus membres d’acord amb el cens electoral. Fins hui, els canvis sempre havien estat per a sumar senadors autonòmics, el nombre dels quals va lligat a la població; de fet, eren 46 en 1982 i han pujat fins a 58 actuals. Cada ampliació es va produir sempre amb cada nova legislatura de les Corts Generals.

Però en esta ocasió es tractava de reduir el número, perquè el País Valencià ha baixat dels cinc milions d’habitants, i és esta retallada el que ha provocat la controvèrsia.

Els servicis jurídics del Senat defensen que la composició de la Cambra Alta la fixa esta institució i que ho fa quan arriben les eleccions generals, quan es revisa el cens; els lletrats de les Corts entenen tot i això que els seus senadors de designació són elegits per a quatre anys segons el cicle electoral autonòmic i que ara no se li pot retirar el mandat a un d’ells.

Així les coses, els grups del Senat han hagut de votar i han decidit fer-ho en contra del criteri dels seus servicis jurídics: la Comunitat Valenciana seguirà tenint en la pròxima legislatura sis senadors autonòmics, fins que arribaren les eleccions valencianes.

Una solució política a un problema jurídic
Tots els portaveus han argumentat que han pres una decisió política per a resoldre un problema jurídic; han donat les gràcies als lletrats del Senat pel seu treball i s’han compromès a una reforma legal per a evitar una situació així en el futur.

José Manuel Barreiro ha explicat per què també el PP s’ha mostrat a favor del criteri valencià. ‘S’ajusta més a este caràcter territorial del Senat i a la defensa de l’autogovern i del marc autonòmic que la representació s’adeqüe en el marc temporal a les Corts Valencianes’, ha dit.

El portaveu socialista, Óscar López, ha lamentat la situació i que sigui una votació política la que canvie el nombre de representants d’una assemblea legislativa. ‘No pot ser que el que hi haja un senador més o menys depenga d’una majoria parlamentària, no pot ser’, ha censurat.

Maribel Mora, portaveu de Podem-En Comú-Compromís-En Marea ha considerat que la Diputació Permanent no és la que hauria de decidir sobre esta qüestió ni el seu criteri pot primar sobre el d’un parlament autonòmic. Segons la seua opinió, si s’accepta reduir ara el nombre de parlamentaris, seria com establir senadors de primera, els elegits a les urnes i el mandat dels quals és intocable, i senadors de segona, els autonòmics, que poden vore el seu mandat limitat.

DiL censura l’interès electoral del PP
Josep Lluís Cleries, portaveu de CiU, ha explicat que els senadors autonòmics tenen un encàrrec polític, ‘representar al poble valencià durant la legislatura de les Corts Valencianes’, que no es pot variar. I ha aprofitat per a criticar al PP per acceptar en esta ocasió el criteri valencià sobre el constitucional per interès electoral, ja que en el cas de Catalunya, ha dit, els populars van a cop de sentència i amb suspensió cautelar.

El portaveu d’ERC, Santiago Vidal, s’ha mostrat també d’acord amb la resta dels grups. ‘Ens agradaria que el Tribunal Constitucional pogués en el seu moment resoldre esta llacuna’, ha afegit. Pel PNB, el seu portaveu Jokin Bildarratz ha apostat per defensar la posició del més feble, en este cas, les Corts Valencianes. ‘Ens costa molt com PNB anar contra el que han acordat tots els grups de les Corts Valencianes’, ha explicat.

Finalment, el portaveu del Grup Mixt i membre de Ciutadans, Luis Crisol, ha considerat que mantenir els sis senadors valencians afavorix més la representativitat de la comunitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor