El senat del Paraguai també debat sobre la independència de Catalunya

  • Francesca Guardiola, directora general de Relacions Exteriors, hi ha explicat el moment polític que viu Catalunya i el sentit del 27-S

VilaWeb

Redacció

02.09.2015 - 18:17
Actualització: 03.09.2015 - 12:07

El senat del Paraguai ha estat l’última cambra legislativa d’un estat sobirà on s’ha debatut el procés sobiranista català. La directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Francesca Guardiola, ha comparegut aquest matí a la comissió de Relacions Exteriors i Afers Internacionals convidada per la cambra paraguaiana per explicar el moment polític que viu Catalunya.

Segons la Generalitat, Guardiola ha explicat el caràcter plebiscitari de les eleccions: ‘És l’única opció legal que li ha quedat al govern per conèixer de forma democràtica i legal l’opinió dels catalans respecte del futur de Catalunya. […] Els catalans també han de poder decidir sobre la forma i el disseny politico-institucional del seu país.’ També ha destacat que el govern ‘encara el procés amb la màxima serietat, rigor i sinceritat’ per garantir-ne l’èxit final.

Guardiola ha exposat als senadors paraguaians una breu cronologia històrica per explicar el moment polític que viu Catalunya, el full de ruta de les forces sobiranistes i les possibles conseqüències de les eleccions. També els ha parlat del caràcter democràtic, pacífic i integrador del moviment sobiranista català, ‘trets característics del procés que es podran tornar a comprovar en la manifestació de l’Onze de Setembre’, ha recordat.

Després de la intervenció de Guardiola, el senat ha fet un debat amb preguntes sobre el procés i sobre el dret d’autodeterminació en la legislació internacional. El president de la comissió, el senador Víctor Bogado, ha exercit d’amfitrió de la compareixença. Hi han assistit membres de tots els partits polítics representats al senat del Paraguai, inclosos alguns diputats que no formen part de la comissió de Relacions Exteriors i que hi han acudit per l’interès que els suscitava la qüestió.

Segons un comunicat del govern, el to de la compareixença ha estat cordial en tot moment, també en el torn de preguntes, i els senadors han mostrat un gran interès pel moment que viu Catalunya. Més tard, la directora general ha atès diversos mitjans de comunicació, que han fet preguntes sobre l’actualitat política catalana i la perspectiva de la creació d’un estat català.

Ja són quatre les intervencions per analitzar el procés català en una cambra legislativa d’un estat sobirà. El Parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el 19 de maig una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Aquesta moció va ser aprovada amb 64 vots a favor, cap vot en contra i 41 abstencions. Més tard, el dia 7 de juliol, el procés sobiranista va ser objecte de debat al Parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió en què van participar el secretari d’Afers Exteriors del govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. El 26 d’agost, Albinyana i Royo van comparèixer davant el Parlament de l’Uruguai per explicar el procés i van ser rebuts posteriorment pel president de la cambra, Alejandro Sánchez.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor