31.08.2016 - 18:56
|
Actualització: 31.08.2016 - 22:03
El senat del Brasil ja ha pres una decisió sobre futur de la fins avui presidenta del país, Dilma Rousseff. Tal com es preveia, la cambra alta ha votat majoritàriament a favor de l’impeachment o judici polític de Rousseff i, per tant, ha optat per expulsar-la definitivament d’un càrrec del qual ja havia estat apartada des del 12 de maig per ordre del mateix senat. El proper pas ha estat la presa de possessió de Michel Témer, fins ara president provisional i que previsiblement ocuparà el càrrec —a partir d’ara amb plenes facultats— fins el 2018.
La destitució de Rousseff ha estat aprovada per 61 vots a favor davant de 20 vots en contra. Així doncs, els partidaris d’expulsar la presidenta han superat amb escreix la barrera de 54 senadors que exigeix la llei brasilera perquè es completi amb èxit un procés de judici polític.
A partir d’avui, qui va entomar el repte de liderar el Partit dels Treballadors després de la marxa de Luís Inácio Lula da Silva disposa d’un mes per abandonar la seu presidencial, el Palau de l’Alvorada, després que s’hagi concretat el que ella mateixa va qualificar com un ‘autèntic cop d’estat’.
El procés que ha culminat amb l’adéu forçat de Dilma Roussef està fonamentat legalment en l’article 85 de la constitució brasilera. Segons aquest punt de la carta magna del Brasil, la cambra pot fer un judici polític contra la presidència si considera que ha violat els principis o les obligacions del seu càrrec.
Concretament, Rousseff va ser acusada el desembre del 2015 d’haver maquillat els comptes públics per amagar el dèficit en el pressupost i, per tant, d’haver violat la Llei de pressupostos i la Llei de probabilitat administrativa del país. En aquell moment i amb l’objectiu de defensar-se de les acusacions, Rousseff va afirmar que aquesta pràctica havia estat habitual en tots els governs brasilers des de la restauració de la democràcia.