15.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 15.02.2021 - 22:00
La comissió de Cultura del senat espanyol debat avui una proposta de Compromís perquè la Dama d’Elx retorne definitivament al municipi on va ser trobada. Actualment, el bust iber s’exhibeix al Museu Arqueològic espanyol, a Madrid, i tot i les múltiples accions i peticions perquè la Dama torne a Elx, el govern espanyol no hi ha accedit mai.
La d’avui serà l’enèsima petició a l’estat i al govern espanyol perquè la Dama torne a Elx. Ho han demanat partits polítics, però també associacions cíviques i socials. Elx, tota la comarca del Vinalopó i tot el país signifiquen el bust com un element importantíssim del seu patrimoni.
La Dama de Baza sí que tornarà a casa
El senador de Compromís, Carles Mulet, justifica la moció amb la premissa que l’art ha de ser al seu lloc d’origen. “Després d’anys d’avenços en la sensibilitat cap al patrimoni i de demandes de diferents fronts, el govern ha estat inclement davant les peticions il·licitanes per a recuperar el patrimoni.” Per Mulet, a Madrid, la Dama és una peça més del Museu Arqueològic, en canvi, a Elx tindria tot el protagonisme. Considera que el trasllat de la peça seria un revulsiu col·lectiu, cultural i turístic per al municipi.
Hi ha un precedent, que és l’aprovació, fa poc, també al senat espanyol, d’una moció amb el suport de tots els grups i l’abstenció del PSOE i la ultradreta perquè la Dama de Baza torne al seu lloc d’origen, a Andalusia.
L’Ajuntament d’Elx també ha demanat el retorn de la Dama. El batlle, Carlos González, té previst d’entrevistar-se aviat amb el ministre de Cultura espanyol per posar-li damunt la taula la reivindicació històrica. La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díaz, ha refermat que el lloc on ha de ser la Dama és a Elx, cosa que ajudaria a la recuperació històrica i arqueològica del Camp d’Elx i, a la vegada, implicaria una sèrie d’accions de desenvolupament cultural i promoció turística.
L’ajuntament es fixa la data de la Setmana Santa del 2022 com a horitzó per a l’arribada del bust iber, encara que siga com a una cessió i no de manera definitiva.
Josep Enric Escribano, president de l’associació El Tempir d’Elx, que històricament ha reivindicat que Madrid torne l’escultura, valora positivament aquesta acció, però rebutja que si la Dama torna siga per a una cessió temporal o permanent al Museu Arqueològic d’Història d’Elx. “Per a la nostra entitat, la localització de la Dama a Elx ha de ser definitiva i permanent a la capital del Baix Vinalopó, sense cessions ni concessions, de manera que siga Elx qui en garantisca la preservació, la custòdia i la divulgació.” Per Escribano, no s’entén que hi haja polítics que consideren que demanar la tornada de la Dama siga un localisme folkòric però que exhibir-la a Madrid siga signe d’universalisme i universalitat. “És una mostra d’un relat de pur centralisme en la gestió del patrimoni històric estatal”, diu.
Elx-París-Barcelona-Madrid
La Dama la va trobar el 4 d’agost de 1897 el jove llaurador Manuel Campello, quan abancalava un camp en el lloc que després es va convertir en el jaciment arqueològic de l’Alcúdia, a la partida de les Alzabares, a uns dos quilòmetres d’Elx. Es va datar al segle IV abans de Crist. Es conta com a anècdota que el bon estat de conservació en què van trobar la peça en va fer dubtar de l’autenticitat.
Poques setmanes després de la troballa, el propietari de les terres la va vendre al Museu del Louvre de París. L’any 1941, el govern francès de Vichy la va regalar al règim de Franco perquè l’exposara al Museu del Prado de Madrid. La peça va travessar el pas fronterer de Portbou en un vagó de tren especial el 8 de febrer, ara ha fet vuitanta anys. La van escortar fins a Barcelona, i l’endemà va continuar el viatge cap a Madrid. A final dels anys seixanta del segle passat, la van traslladar al Museu Arqueològic espanyol, on s’exposa amb altres peces i dames iberes.
La Dama ibera de l’Alcúdia només ha tornat a Elx dues vegades. L’any 1965, per celebrar el setantè aniversari del descobriment, i el 2006, en una cessió temporal de només cinc mesos que va atraure prop de 400.000 visitants.
Una formiga dins la vitrina
Aquests darrers anys s’han succeït les campanyes perquè la Dama torne a Elx, però el govern espanyol sempre s’hi ha negat adduint que el bust forma part del patrimoni de l’estat i que el museu arqueològic és el lloc més adequat per a conservar-la.
A banda de les peticions constants perquè la Dama torne a Elx, la presència de la figura a Madrid ha protagonitzat alguns incidents. El darrer, el que qüestionava les condicions de conservació en què es troba, quan un visitant del museu va detectar una formiga que es passejava sobre la peça.