El segon dia de la vaga de pescadors deixa les peixateries sota mínims

  • Els governs espanyol, francès i italià negocien a Brussel·les per rebaixar el pla de la Comissió Europea

VilaWeb

VilaWeb – Agències

10.12.2024 - 18:14
Actualització: 10.12.2024 - 22:56

Les peixateries no han pogut oferir avui als seus clients peix del Mediterrani a causa de la vaga de pescadors d’ahir i avui en contra del nou reglament de pesca a la Unió Europea, que limita els dies de pesca d’arrossegament a un màxim d’una trentena de dies cada l’any. Segons que diu el sector, provocarà una reducció d’un 79% l’activitat de les barques d’arrossegament i en posa en perill la supervivència. Fins ara, la Comissió Europea permetia la pesca d’arrossegament al Mediterrani uns 130 dies de mitjana.

Gran part de les peixateries que han obert venien peix procedent del Cantàbric i l’Atlàntic, però n’hi ha que s’han afegit a la reivindicació i han tancat com a mostra de solidaritat. La preocupació és que, a partir de l’any vinent, no puguin oferir prou peix de proximitat en relació amb la demanda. “No puc oferir res més. Nosaltres portem el 90% del peix de llotja, anem a l’Ametlla de Mar, a Vilanova, a la Barceloneta, a Roses, Palamós. És un ventall que se m’està tancant”, ha dit a l’Agència Catalana de Notícies Sandra Serrano, encarregada de la peixateria Ribera al Mercat del Ninot, especialitzada en peix de platja, que no troba “ni lògica ni coherent” la proposta de la Comissió Europea. “Ni els pescadors menjaran, ni els peixaters com nosaltres podrem facturar i els clients què? Esperem que mengin només de viver?”, ha demanat.

També hi ha preocupació als restaurants. Juan Miguel Ferrer, president de la patronal Restauració Mallorca CAEB, ha dit a EFE que la reducció dels dies de pesca d’arrossegament representa un risc per a tota la cadena de valor gastronòmica de les Illes. “Els restaurants depenen de productes frescos, i aquesta mesura posa en perill la qualitat i la competitivitat de la nostra oferta”, ha dit. Per això, demana una solució que garanteixi la sostenibilitat del medi marí sense sacrificar la viabilitat econòmica del sector pesquer i la restauració.

La protesta dels pescadors no només ha deixat sense peix fresc les peixateries i els restaurants, sinó que també s’ha traslladat en concentracions a pobles pesquers com la Ràpita (Montsià) o Santa Pola (Baix Vinalopó). El director d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a l’Ebre, Frank Pérez, ha alertat que està en risc el sector i la identitat social i cultural de tots els pobles costaners; i  Loreto Serrano, batllessa de Santa Pola, ha llegit una carta de les principals entitats espanyoles de pesca adreçada al comissari de Pesca de la Unió Europea, Costas Kadis. A la carta, li demanen que prengui mesures immediates per a aturar el pla. “Si s’aprova, marcarà la fi d’un llegat cultural, social i econòmic d’un valor incalculable: la pesca d’arrossegament al Mediterrani.”

Reunions a Brussel·les

Mentrestant, els governs espanyol, francès i italià negocien per a rebaixar la restricció a la pesca d’arrossegament que proposa la Comissió Europea. Fonts de la presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea i de la diplomàcia espanyola han dit a Europa Press que treballen en una nova proposta sobre la pesca al Mediterrani que s’ha de presentar aquesta tarda.

Luis Planas, ministre espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació, va avisar que les negociacions serien difícils per la distància entre el pla de la Comissió Europea i les aspiracions del govern espanyol, que proposa una moratòria de l’actual reducció de l’esforç del 40% al Mediterrani Occidental, que ja limita els dies de pesca a la zona a 130. El govern espanyol argumenta que la proposta de la Comissió Europea es basa en informes científics desactualitzats que no tenen en compte l’esforç dels pescadors dels últims cinc anys ni la recuperació de les espècies afectades.

El president de la Confederació espanyola de pesca, Javier Garat, ha dit a Europa Press que el comissari europeu de Pesca els ha traslladat que “no pot acceptar una moratòria, però sí compensar dies de pesca“, i que les delegacions espanyola, francesa i italiana ara treballen en aquesta idea.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor