El segon cable submarí de fibra òptica més important del món en extensió arribarà a Catalunya el 2023

  • Puigneró elogia la 'feina discreta' del govern dels últims cinc anys per a aconseguir l'arribada del cable submarí

VilaWeb

ACN

18.05.2020 - 13:48
Actualització: 19.05.2020 - 16:54

El segon cable submarí de fibra òptica més important del món en extensió arribarà a Catalunya a partir del 2023. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l’encarregat d’anunciar-ho en la reunió per videoconferència amb el sector digital de Catalunya. Es tracta de 2Africa, un cable submarí de 37.000 quilòmetres de longitud patrocinat per Facebook i grans operadores de telecomunicacions com China Mobile, MTN, Vodafone, Telecom Egypt i Orange que interconnectarà Europa, Orient Mitjà, Àsia i Àfrica. ‘Aquesta infrastructura permetrà convertir Catalunya en un pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’Internet’, ha dit Torra.

‘2Africa també generarà oportunitats de negoci internacional de l’ecosistema digital català i garantirà un pas més de cara a la recuperació economia i creació d’ocupació de qualitat’, ha continuat el president de la Generalitat, que considera aquest cable submarí ‘una oportunitat única per lluitar per ser al capdavant d’aquesta revolució digital, que Catalunya també ha de liderar’.

Torra ha afirmat que el tecnològic ‘és un dels sectors que han de ser palanca de la reactivació econòmica de Catalunya en els mesos que vindran’, i ha vindicat la necessitat de ‘saber aprofitar l’enorme talent, ambició i recursos que té per fer el salt endavant que el país requereix’. ‘En els últims anys s’ha demostrat que Catalunya s’ha convertit en una referència tecnològica a nivell mundial, no només pel Mobile World Congress, sinó per tot el teixit informàtic que hi ha hagut al seu voltant’, ha remarcat el president de la Generalitat.

En la reunió per videoconferència hi han participat representants d’ACEC, Altran, AMETIC, l’Associació de Professionals TIC, Barcelona Tech City, BSC, Cellnex, Cisco, CVC, Deloitte, Epson, Ernst & Young, EURECAT, Everis, Hewlett Packard, i2CAR, IBM, Indra, KPMG, Mobile World Capital, NAE, Nexica, Orange, Seidor, Telefònica, T-Systems, Vodafone, la Xarxa Oberta de Catalunya i la Xarxa de Parcs Científics de Catalunya. Els temes tractats en la trobada es treballaran al grup de treball de ‘Desenvolupament Digital i Talent’, de la Comissió del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social.

El cable submarí, ‘oportunitat de futur’

Segons l’executiu català, l’arribada del cable submarí a Catalunya suposa ‘una oportunitat de futur en un moment clau per a la reactivació de l’economia del país’. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha precisat que el cable arribarà ‘després de cinc anys de feina intensa i discreta del govern’. ‘Si les grans indústries del segle XX buscaven territoris amb autopistes, ports i aeroports per instal·lar les seves empreses, ara busquen connectivitat internacional’, ha afirmat Puigneró.

La resistència davant inclemències meteorològiques i una menor latència i major amplada de banda posicionen el cable submarí com una infraestructura més fiable i de major capacitat i, per tant, més robusta i eficaç davant l’increment del tràfic d’internet, i garanteix una millor qualitat dels serveis de continguts de vídeo (streaming), gaming, finances i d’altres serveis digitals que necessiten una molt baixa latència. Els principals proveïdors globals de continguts, com ara Google, Facebook, Amazon, Netflix, i Microsoft, s’estan expandint a les regions del Pròxim Orient, Àfrica i Àsia, generant un trànsit creixent en aquells països que estan connectats amb els centres de dades d’Europa. Això explica l’augment de la inversió d’aquests grans proveïdors de contingut en infraestructura de cable submarí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor