El sector del cítric denuncia que l’acord entre la Unió Europea i Sud-àfrica pot enfonsar el mercat

  • Consideren que les taronges sud-africanes són competència deslleial

VilaWeb

Redacció

16.11.2016 - 22:00
Actualització: 17.11.2016 - 07:30

El sector del cítric del País Valencià i el sud del Principat denuncia que el pacte signat entre la Unió Europea i Sud-àfrica, que allarga el període d’importació de taronges fins al 30 de novembre, pot enfonsar el mercat perquè les produccions d’allà i d’ací s’encavalcaran. La Unió de Llauradors del País Valencià i la Unió de Pagesos de Catalunya diuen que les taronges sud-africanes són competència deslleial, car són collides amb mà d’obra més barata i sense passar els mateixos controls fitosanitaris, de manera que s’obre la porta a plagues com l’anomenada taca negra.

El secretari de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel, considera que l’acord no és cap casualitat, perquè ‘el producte fresc i el producte mediterrani’ sempre és la ‘moneda de canvi’ quan se signen acords de lliure comerç. Sobre el futur del pacte, és pessimista i no creu que la Unió Europea es faci enrere. Tanmateix, demana que quan s’hagin de prendre decisions que tinguin repercussions econòmiques es compti sempre amb tot el sector: ‘Només al País Valencià, creem 200.000 llocs de treball, sense comptar les indústries complementàries i la logística.’

El responsable d’Organització d’Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, diu: ‘No ens oposem que hi hagi acords i una certa obertura de mercats, però no pot ser que els acords legitimin el tot s’hi val.’ I afegeix: ‘L’agricultura fa molts anys que fa l’esforç de complir les exigències europees, per això demanem reciprocitat i que Europa vetlli pels nostres interessos.’

La taca negra
Actualment, Sud-àfrica exporta entre 400.000 i 450.000 tones de taronges. Un xifra que amb el nou acord creixerà. El 2015, les autoritats europees van detectar en aquestes exportacions quaranta-cinc contingents de cítrics que contenien elements nocius. D’aquests, setze tenien presència del fong que causa la taca negra: una malaltia que afecta els fruits durant la maduració i deixa la polpa tova i ennegrida.

Els citricultors temen que l’augment de les exportacions origini també l’entrada de malalties i plagues que ara no afecten les plantacions. En el cas de la taca negra, Mampel afirma que en cas d’estendre’s  podria ser necessari arrencar les plantacions afectades.

Per això, mentre no s’exigeixin les mateixes condicions fitosanitàries al punt d’origen, reclama que tota la fruita sud-africana entri per ports de l’estat espanyol on les inspeccions són més rigoroses. D’aquesta manera, es pot controlar la qualitat del producte i totes les plagues i malalties, cosa que ara no passa: ‘Esquiven els ports espanyols i se’n van a Rotterdam, Marsella o Setúbal’, diu.

La cadena de distribució i els preus
L’entrada de taronges sud-africanes permet a les grans cadenes de distribució, des d’una posició de domini, obtenir fruita a preus molt baixos, cosa que fa augmentar la pressió sobre els productors locals perquè redueixin els seus, a vegades per sota del cost de producció.

‘Les grans cadenes de distribució ens diuen que, preu per preu, s’estimen més els cítrics d’aquí. Però què significa això? Que si tenen ofertes més baixes d’un altre lloc, aquells són els preus de referència. Aquestes cadenes haurien de ser conscients del que fan i no fer-nos aquest xantatge’, assegura Vicente.

Protesta a la delegació de la Comissió Europea a Barcelona
La Unió de Llauradors i la Unió de Pagesos van convocar ahir una protesta contra l’acord davant la delegació de la Comissió Europea a Barcelona. Els citricultors van repartir taronges i mandarines entre els vianants del passeig de Gràcia per a conscienciar-los de la situació. També van lliurar pamflets informatius.

Captura de pantalla 2016-11-16 a las 21.08.21

Després van  van lliurar al director de la delegació, Ferran Tarradellas, una carta i un informe adreçats al comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan. En ambdós textos li demanen que actuï en defensa dels cítrics europeus.

Captura de pantalla 2016-11-16 a las 21.41.13

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor