El secretari general del Consell d’Europa inclou la violència policíaca de l’1-O en el seu informe anual sobre drets humans

  • Thorbjørn Jagland recorda que l’organisme va queixar-se per carta a Zoido i va expressar preocupació arran de les acusacions d’un ús desproporcionat de la força

VilaWeb
ACN
14.05.2018 - 19:45
Actualització: 15.05.2018 - 00:04

El secretari general del Consell d’Europa, l’ex-primer ministre de Noruega Thorbjørn Jagland, recorda en el report anual fet públic avui l’actuació de la policia espanyola durant el referèndum del primer d’octubre a Catalunya. En l’apartat ‘Conducta adequada de les autoritats durant esdeveniments públics’, Jagland fa referència al referèndum i explica que el comissari pels Drets Humans Nils Muiznieks va enviar una carta al ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, per manifestar-li preocupació arran de ‘les acusacions d’un ús desproporcionat de la força’ per part de la policia espanyola a Catalunya. La violència policíaca del primer d’octubre s’esmenta al costat d’abusos policíacs a països com Armènia, Turquia, Moldàvia i Rússia i d’uns controls d’identitat a França. Podeu consultar l’informe ací:

En la missiva que Muiznkieks va adreçar a Zoido el 4 d’octubre, el comissari afirmava que l’ús de la força contra la gent que volia votar va ser ‘desproporcionat’ i ‘innecessari’ i va reclamar-li una investigació ‘independent i efectiva’ sobre l’actuació de la policia per impedir el referèndum. Dos dies després, Zoido va respondre al comissari que l’actuació havia estat ‘prudent, apropiada i proporcionada amb l’objectiu d’assegurar el compliment de la llei i la protecció dels drets i llibertats de tots els ciutadans’.

Jagland va parlar de l’actuació de la policia durant una reunió periòdica a porta tancada amb els representants permanents dels 47 estats membres a l’organització la setmana posterior al primer d’octubre. El 12 d’octubre, diputats de diversos partits i països de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa van fer una crida al ‘diàleg’ i a la implicació de la comunitat internacional davant la situació política a Catalunya. En un debat a Estrasburg titulat ‘la necessitat d’una solució política per a la crisi a Catalunya’, la majoria de diputats van condemnar la repressió policíaca l’1-O i van remarcar que la violència no era pas el camí.

Mesures anticorrupció
El report del secretari general també esmenta, entre més, les conclusions del cos anticorrupció del Consell d’Europa sobre l’estat espanyol, que considera l’aplicació de les recomanacions a l’estat espanyol ‘globalment insatisfactòria’.

El president del Grup d’Estats Contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa, Marin Mrčela, va avisar fa pocs dies Espanya que, si els estats no fan cas de les normes marcades per l’organisme, hi ha un risc per la independència judicial. Segons el darrer informe del cos anticorrupció, l’estat espanyol no ha aplicat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organisme l’any 2013 per prevenir i fer front a la corrupció entre diputats, jutges o fiscals.

El Consell d’Europa és una organització internacional formada per 47 estats i amb seu a Estrasburg. Té l’objectiu principal de defensar i protegir la democràcia, l’estat de dret i els drets humans, en particular els civils i polítics. En l’informe anual, el secretari general recorda que els drets humans i la democràcia ‘depenen de les institucions que els donen forma’. El document es basa en la tasca del Consell d’Europa a través de l’Assemblea Parlamentària, el Comissari pels Drets Humans i el Tribunal Europeu dels Drets Humans, entre més.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor