27.11.2023 - 18:49
|
Actualització: 27.11.2023 - 22:10
El secretari general del Parlament Europeu, Alessandro Chiocchetti, del Partit Popular europeu, protegeix l’alt funcionari espanyol que es revoltava públicament contra l’amnistia i que enguany fou designat president del PP espanyol a Bèlgica. Jesús Gómez Martínez és el cap d’unitat a la Direcció General de Relacions amb els Parlaments Nacionals i es va manifestar en primera línia, al costat de l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat, en la concentració del 12 de novembre proppassat contra l’acord per una amnistia que té el suport de la majoria parlamentària al congrés espanyol. Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín van posar en coneixement dels fets, revelats per VilaWeb, tan Chiocchetti com la presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, i la cap immediata de Gómez, Sannaleena Lepola-Honig, directora general de Relacions amb els Parlaments Nacionals. En la carta de resposta, Chiocchetti afirma que Gómez disposava de la preceptiva autorització per a exercir el càrrec en el PP, tot i que no especifica qui l’hi va concedir, i “observa que la participació en l’acte del 12 de novembre no té cap relació amb les tasques que el senyor Gómez duu a terme en l’exercici de les seves funcions.”
Vet aquí la clau de la qüestió: Chiocchetti afirma que els funcionaris europeus gaudeixen de la llibertat d’expressió política, recollida en la Carta de Drets Fonamentals de la UE, i que aquest dret no pot ser entorpit per allò que preveu l’article 12 de l’Estatut dels Funcionaris de la UE. Tot i que aquest article ja està redactat perquè sigui, si escau, una limitació d’aquest dret, perquè diu: “els treballadors s’han d’abstenir de qualsevol acció o expressió pública d’opinió que es pugui reflectir negativament en la seva posició.”
El secretari general no troba que la participació en aquell acte sigui incompatible amb les responsabilitats de Gómez, ni amb allò que preveu l’article 11 de l’Estatut dels funcionaris, segons el qual hauran de fer la seva tasca amb objectivitat i imparcialitat. I acaba dient a Puigdemont i Comín que “confia que donin suport a la llibertat d’expressió i de reunió de cada ciutadà de la Unió”.
La polèmica, que ha tingut ressò a Brussel·les, ha coincidit amb la furibunda campanya del PP europeu contra l’amnistia i contra el pacte de Pedro Sánchez amb l’independentisme per ser investit president espanyol, amb un tancament de files amb el PP espanyol, tal com es va poder comprovar en el debat al ple de l’eurocambra de la setmana passada sobre l’amnistia.
I Alessandro Chiochetti és una de les figures del PP europeu que hi està alineada; ocupa el càrrec totpoderós d’ençà de fa un any, després d’uns polèmics acords de sotamà entre diversos grups parlamentaris. Chiochetti ha fet carrera sota l’empara d’Antonio Tajani, ex-president del Parlament Europeu que va impedir el reconeixement, d’entrada, de Puigdemont i Comín com a eurodiputats i que va ser un aliat del PP espanyol de Mariano Rajoy per a frenar l’independentisme a l’eurocambra. I com a membre de Forza Nova va treballar a l’ombra de l’ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi; fou assessor directe d’una antiga mà del Cavaliere, Marcello Dell’Utri, que ha estat condemnat a set anys de presó pels seus vincles amb la màfia siciliana.