El Rototom completa el seu cartell amb Burning Spear i Sean Paul

  • El festival Rototom Sunsplash, que se celebrarà a Benicàssim (Castelló) del 16 al 22 d'agost torna ambuna vuitantena d'artistes

VilaWeb

Europa Press / Redacció

24.05.2022 - 19:29

El festival Rototom Sunsplash, que se celebrarà a Benicàssim (Plana Alta) del 16 al 22 d’agost torna amb una vuitantena d’artistes de vint països. Retorna després de dos anys de pandèmia, amb un públic d’una cinquantena de nacionalitats diferents.

Comença amb Burning Spear (Winston Rodney), el cantant jamaicà de roots reggae, amb el seu retorn als escenaris. Si el cartell transita pel reggae d’arrel més místic representat pel propi Spear, al costat de Luciano, Black Uhuru, The Abyssinians, Max Romeo, Clinton Fearon o Sly Dunbar and The Revolutionaries, es ramifica també cap al reggae actual dels Marley (Damian ‘Jr. Gong’ i Julian), Morgan Heritage o Alborosie.

També passa per l’obertura al afrobeats que dirigeix Davido i un ventall musical divers on no falten el ska (The Skatalites), el dub (O.B.F), el dancehall (Sean Paul), l’hip hop (Mala Rodríguez) o la cúmbia (La Dona’m Blanche).

Tributs a llegendes que han traspassat enguany

Destaquen també en el cartell els tributs a llegendes de reggae recentment mortes. Sly Dunbar and The Revolutionaries oferirà un xou exclusiu, amb data única a Europa, dedicat a Robbie Shakespeare, l’altra meitat del Sly & Robbie, que va morir al desembre, i a Tabby & Bunny, del trio harmònic Mighty Diamonds, morts enguany. Per a la seva edició de 2022, Rototom Sunsplash presenta un espectacle únic d’homenatge, en el qual participa el company de Robbie, Sly Dunbar, acompanyat per integrants del llegendari grup d’estudi The Revolutionaries.

Sly, a la bateria, estarà envoltat de cèlebres músics de l’era de l’estudi Channel One i del segell Taxi: Earl ‘Chinna’ Smith en la guitarra principal, Rad ‘Dougie’ Bryan en la guitarra rítmica, Lloyd Parks al baix, Franklyn ‘Bubbler’ Waul i Lenky Marsden en els teclats, Dean Frazer en el saxofon, Everol ‘Sting’ Wray en la trompeta, juntament amb Peter Gayle de Taxi Gang en la veu.

El 2020, l’escena de la música jamaicana va perdre també a Frederick Toots Hibbert, creador d’èxits en les èpoques del ska, el rocksteady i el reggae, rècord de singles número u a Jamaica i figura clau en la cultura popular de l’illa del Carib. La seva antiga banda, amb músics d’estudi originals dels Maytals, com Jackie Jackson i Paul Douglas, retrà homenatge al seu líder sota el seu nou nom d’O’Bessa. El Rototom tindrà en We remember Toots, tota una celebració de l’extraordinària carrera de Toots, un dels seus punts àlgids de l’edició.

Artistes d’arreu del món

A aquesta diversitat sonora contribueixen també Natiruts, impulsors del reggae modern i tot un fenomen de masses al Brasil; així com una altra de les artistes més esperades: la ivoriana-maliana Fatoumata Diawara, capaç de combinar la instrumentació tradicional de Mali amb l’esperit i l’aplom de llegendes clàssiques del jazz del segle XX com Nina Simone.

L’hip hop és també la brúixola sonora del duo francès L’Entourloop, un altre exponent de l’obertura musical del festival, al qual torna el reggae amb sabors d’hip hop i dub del duo navarrès Iseo&Dodosound.

La jove artista jamaicana Hempress Sativa; el tàndem ítalo-madrileny format per Mellow Mood ft Emeterians; el també madrileny Morodo, al costat de Okoumé Lions, o la festa encoratjada per la barcelonina Balkan Paradise Orchestra, que abrigallaran Tribade, Maruja Limón i Travis Birds.

L’escena purament dub també rugirà, amb la picada d’ullet al roots, en la major pista dedicada al gènere en la península, que emergeix sota l’híbrid de vint-i-quatre scoops de GreenLight i Watts Attack, amb artistes com el trident britànic Aba Shanti-IChannel One o Iration Steppas.

En el territori dancehall, Rototom confirma als referents d’aquest estil: els jamaicans Jazzy TFreddie Krueger; a Seani B de BBC 1Extra, English Fire i el col·lectiu Shabba Party des del Regne Unit, i als alemanys Warrior Sound i Jugglerz; al costat de noms emergents com l’espanyola Dj Alicia o el ugandes Ratigan Era.

Els jamaicans Code Xarxa, guanyadors de l’últim World Clash, al costat de l’obertura al grime i hip hop amb l’artista anglesa Lady Leshurr; les classes en viu d’un equip de ballarins internacional -amb la participació especial de Irie Queen– o el vintè aniversari dels madrilenys Unity Sound són propostes musical per a l’edició 2022.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor