04.08.2017 - 02:00
Entre tots els bisbes que ha tingut la Seu d’Urgell, Sant Ermengol és un dels més rellevants: va ser un personatge clau de la història de Catalunya del segle XI. Per això, des de fa seixanta anys, cada any a principi d’agost – dissabte i el dia 12– es representa la seva vida al claustre de la catedral de la Seu d’Urgell amb el Retaule de Sant Ermengol. Es tracta d’un espectacle de música, llum i color sobre les pedres mil·lenàries que explica la vida i miracles del bisbe per mitjà de deu escenes.
A més, com que enguany l’espectacle fa seixanta anys, s’hi incorpora un nou quadre plàstic: ‘La batalla d’Albesa’. Aquesta escena explica un dels episodis de la joventut d’Ermengol i se situa l’any 1003, quan el compte torna victoriós d’Albesa després d’haver salvat el seu territori de l’amenaça del cabdill cordovès Abd al-Malik. Aquesta nova escena té un to molt més teatral que les altres, incorpora més diàleg i també hi intervenen un gran nombre d’actors.
Tot i això, aquest quadre no és de nova creació: ja formava part del repertori original que va escriure Esteve Albert i Corb l’any 1957, quan va idear l’espectacle. Amb el pas dels anys i per alleugerir l’obra, s’havien suprimit diverses escenes que ara es van incorporant de nou gradualment. De tot això en parlarà el 10 d’agost Josep Suñer Arce, doctor en història de la Universitat de Barcelona i especialista en fons àrabs, que farà un col·loqui sobre el paper del comte Ermengol en la reconquesta.