06.08.2017 - 11:57
Els usuaris valoren molt el servei i urgeixen el final de les reformes
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
El retard en les obres per ampliar les instal·lacions del centre Respir, que ofereix estades temporals per a discapacitats intel·lectuals, ha derivat en la impossibilitat per donar servei als usuaris amb problemes més severs, la qual cosa, segons han explicat algunes famílies a Europa Press, es tradueix a quedar-se sense poder anar de vacances.
Aquesta residència, situada al recinte Mundet de Barcelona, és un servei de la Diputació de Barcelona dirigit a persones amb dependència, amb un edifici per a ancians i un altre per a discapacitats intel·lectuals, amb l’objectiu que la seva família cuidadora pugui tenir uns dies de descans, un servei molt valorat per les famílies, ja que l’oferta de places de la Generalitat és residual.
De fet, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va reclamar aquesta setmana a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de l’Executiu català que estengui a tota Catalunya el servei dirigit a discapacitats intel·lectuals ofert solament per la Diputació de Barcelona, que els seus 28 llits –ocupats en breus períodes rotatoris– permeten atendre a 1.600 persones cada any.
ESPAI PROVISIONAL
L’espai destinat a persones amb discapacitat intel·lectual va emprendre una reforma al gener de 2016 per instal·lar aire condicionat i ampliar el nombre de llits fins a 32, i durant aquest període s’han traslladat a un espai provisional en el mateix pavelló de la residència d’ancians.
Les obres havien de durar sis mesos, però 19 mesos després encara segueixen: “Es van trobar problemes estructurals imprevists que van obligar a fer el projecte de nou”, ha lamentat el coordinador de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació, Josep Muñoz, en declaracions a Europa Press, afirmant que preveu poder obrir de nou al setembre.
Mentre que l’anterior edifici tenia quatre mòduls amb set persones, en l’actual hi ha moments que han d’estar els usuaris de les 27 places junts –les obres han obligat a eliminar una de les 28 places existents–.
La convivència en un mateix espai dels 27 usuaris amb trastorns de diferent índole ha derivat en problemes per als pacients amb trastorns més severs que, per les seves situació, no poden estar en entorns amb molt soroll.
VACANCES A CASA
Un d’ells és Pol, un jove amb autisme profund amb discapacitat intel·lectual del 76% la família del qual tenia reservada una setmana per a aquest mes d’agost, i, després d’haver fet una estada de finalització de setmana a l’espai provisional, els psicòlegs del centre els van recomanar que no usés aquesta setmana que ja tenia adjudicada perquè s’havia posat molt nerviós pel cúmul de persones i podia arribar a ser perillós.
“Tot l’any estic esperant amb impaciència que arribi la setmana de l’agost. És l’única setmana a l’any que tenim per anar de vacances, perquè amb Pol no podem anar a cap lloc, ni a hotels ni a apartaments, perquè quan li canvies l’ambient no ho pot suportar. Al centre Respir no, perquè tenen personal especialitzat i el tracten molt bé. Així que sense aquesta setmana, ens haurem de quedar a casa”, relata la seva mare, Carme Garcia.
Casualment, Garcia va demanar per si de cas també l’única plaça que ofereix la Generalitat a tot Catalunya i que està a Puig-reig, i Pol ha estat l’afortunat a qui l’han acabat concedint, però lamenta que s’ha de demanar amb molta antelació i si l’hagués sol·licitat quan li van informar de la situació al centre Respir ja no hauria estat a temps d’aconseguir-la.
FALTA DE COMUNICACIÓ
La mare està molt satisfeta amb el servei i entén que el retard en les obres és insalvable però es queixa de la falta d’informació: “En començar les obres ens van dir que tot seguia igual però a un altre centre. Si sabien que hi havia problemes amb aquest tipus de pacients podrien haver informat amb antelació. Tampoc han comunicat res sobre el retard”.
Del conjunt de 1.600 usuaris d’aquest servei, un 15% presenta trastorns severs, si bé la Diputació de Barcelona ha minimitzat l’impacte, reduint a tres el nombre de pacients afectats pel retard de les obres.