21.07.2017 - 22:00
|
Actualització: 21.07.2017 - 22:20
Una participació del 67,5% en el referèndum convocat per la Generalitat el primer d’octubre vinent. I una victòria clara del sí a la independència, amb el 62,4% dels vots, enfront del 37,6% de vots en contra. Aquesta és la hipòtesi que dibuixa el segon Baròmetre del CEO d’enguany, que, de fet, mostra el resultat que seria més temut per Espanya, perquè amb aquest resultat a la mà, al govern espanyol li seria molt difícil d’impedir la proclamació de la independència.
Una participació del 67,5% dels catalans donaria una legitimitat enorme al referèndum. Especialment, tenint en compte que l’opció de participar-hi és la majoritària entre tots els partits de l’arc parlamentari català, sempre segons les dades del CEO. En tot cas, una participació d’aquest nivell serviria per a impugnar l’actuació dels partits que proven d’evitar la convocatòria del referèndum.
En termes comparatius, una participació del 67,5% és superior a la de tots els referèndums que s’han fet en democràcia a l’estat espanyol. Seria lleugerament superior a la que va tenir la constitució espanyola quan va ser referendada el 1978, i molt superior a la dels altres dos referèndums d’abast estatal, el de la permanència a l’OTAN i el de la Constitució Europea.
Comparat amb els referèndums sobre els estatuts d’autonomia dels diversos territoris, també els superaria tots: els dos referèndums catalans van obtenir participacions del 59% i el 48%.
I pel que fa a les eleccions, aquesta participació només seria superada clarament per la de les eleccions del 2015, guanyades per Junts pel Sí, quan va votar el 74,95% del cens. En les del 2012 ,la participació va ser gairebé la mateixa (67,7%, només dues dècimes superior). En les nou eleccions anteriors, va ser clarament inferior.
Amb aquestes dades a la mà, la legitimitat de la participació quedaria fora de tot dubte i seria indiscutible, cosa que genera un enorme problema polític a l’estat.
Més encara si es combinés amb la victòria prevista del sí. Un 62% contra un 37% és un resultat molt clar que no oferiria cap dubte a escala internacional sobre la voluntat dels catalans.
Així, en comparació, en el referèndum d’independència d’Escòcia del 2014 el no va guanyar per un 55% a 44%. I en l’anterior referèndum d’autodeterminació fet a Europa, el de Montenegro del 2006, el resultat va ser el mateix però a la inversa: els partidaris de la independència van aconseguir el 55% dels vots, contra un 44% dels qui volien continuar units a Sèrbia. El Brexit va ser aprovat també amb un 51% de vots a favor enfront d’un 48%, amb una participació del 72%.