15.03.2020 - 21:45
|
Actualització: 16.03.2020 - 09:29
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, amb les dades actualitzades i les notícies més destacades, apunteu-vos-hi ací.
Per tenir la informació sobre la Covid-19 actualitzada al moment, consulteu el Directe de VilaWeb.
Editorial de Vicent Partal: Pedrolo contra Sánchez: quedem-nos tots a casa
Què ha passat avui?
Avui la gran notícia, després de la ressaca política d’ahir, és l’enorme salt que han fet les xifres de contagiats i sobretot de morts. En un sol dia s’ha passat de 152 morts dissabte a migdia, a 288 diumenge avui a migdia. En vint-i-quatre hores hi ha 136 morts nous, gairebé el doble. I dels 288 morts totals, la comunitat de Madrid en té 213, és a dir, el 73%. Malgrat això, Madrid encara no ha estat tancat.
La Comunitat de Madrid té 3.544 casos positius de Covid-19, gairebé la meitat dels que hi ha a tot l’estat espanyol, que són 7.753, segons les dades el Ministeri de Sanitat espanyol. Amb aquestes xifres a la mà, podem dir que a la comunitat de Madrid (6,6 milions d’habitants) hi ha 536 casos per cada milió d’habitants. Doncs bé, la Xina va decidir el tancament de Wuhan i la província de Hubei (59 milions d’habitants) quan tenia 761 casos confirmats, és a dir, una mitjana de 13 casos per cada milió d’habitants. I el govern italià va ordenar de tancar la Llombardia, de 16 milions d’habitants, quan hi havia 3.420 infectats: 340 infectats per cada milió d’habitants. Amb 13 casos per milió la Xina va tancar Wuhan i la província, amb 340 casos per milió Itàlia va tancar Milà i Venècia, però amb 536 casos per milió Madrid no es tanca.
Per si no n’hi hagués prou i per a completar la imatge, el nombre de casos s’ha més que duplicat en un sol dia al País Valencià: ha passat de 189 a 409. I la consellera, socialista, Ana Barceló no ha dubtat a culpar-ne l’arribada en massa de turistes madrilenys.
La reacció del govern espanyol a aquest agreujament de la crisi ha estat de repetir les mesures ja explicades dissabte. Ho ha dit en una conferència de premsa en què ha destacat la presència de tot de militars i en què la ministra de Defensa ha atacat repetidament el president de la Generalitat de Catalunya, gairebé fins al punt de l’amenaça. Això i desplegar unitats de l’exèrcit, com si l’exèrcit pogués controlar la malaltia.
L’executiu espanyol sembla desorientat i sense capacitat de reacció. Ja fa dies que no fa res que tingui gens d’incidència real sobre les necessitats sanitàries. I mentre no fa ni deixa fer a les comunitats autònomes, la situació s’agreuja. Les dades aplegades per l’expert en malalties infeccioses Oriol Mitjà són ben contundents. Tant com la seva conclusió: ‘A cap altre país no li ha costat tant de baixar la corba de contagi.’
La píndola de Jordi Goula, sobre l’economia
I demà què faig?
Ahir, després d’escoltar el president Sánchez, em demanava per què no havia parlat d’empreses i treballadors. No ho vaig entendre. Va deixar milers i milers de persones amb una incertesa total sobre què havia de fer dilluns. Havien d’anar a treballar? Havien de restar a casa confinades? Avui a migdia, el president Torra ha afirmat que ‘tothom s’ha de quedar a casa’ i ha demanat que ‘només surtin a treballar els sectors de l’alimentació, de l’atenció i assistència sanitària i els serveis essencials’. És una referència.
A primera hora de la tarda la patronal Cecot ha publicat una nota molt dura i raonable. Deia que les pimes necessiten certeses per a prendre decisions i que arran de la crida del govern a un raonable confinament com més estricte millor de la ciutadania, la situació de les empreses és de total desconcert i manca d’informació per a poder prendre decisions. ‘La màxima preocupació, per part de les empreses el dia d’avui se centra a equilibrar temporalment la caiguda i anul·lacions de comandes i reserves amb els costos laborals’, remarcava el president de la Cecot, Antoni Abad.
Vet aquí una situació angoixosa per a un munt de treballadors i empresaris amb vista a demà, ajornada per a dimarts. Com si l’entorn sanitari no fos prou dramàtic! I, és clar, el fet que l’autoritat competent sigui ja a Madrid complica més les coses sobre què han de fer demà les empreses. No podem continuar així!
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
—El combat dels titans: com el coronovirus ha esdevingut el nou camp de batalla entre la Xina i els Estats Units. Interessant article en anglès del principal diari d’Hong Kong, que explica com els dos governs en compte de col·laborar s’han dedicat a competir.
—Per a frenar el coronavirus cal dividir per quatre les nostres interaccions socials. Article i gràfics en francès de Le Figaro, que explica que la clau per a frenar la propagació és aconseguir, restringint les relacions socials, que cada persona contaminada pugui contaminar de mitjana, menys d’una altra persona,
—El papa, a peu pel centre de Roma. Impressionant fotografia del papa caminant pel centre de Roma buit, camí de dues basíliques on ha volgut pregar avui. A La Repubblica.
—Els sanitaris menorquins agraeixen amb un vídeo viral els aplaudiments de suport. A IB3.
—António Costa anuncia restriccions per al trànsit a través de la frontera de Portugal amb Espanya. En portuguès a Publico.
—Les gràfiques que expliquen el coronavirus. Compilació de diverses gràfiques que expliquen com evoluciona el coronavirus. En anglès, a Vox.com.
—L’ús d’internet es dispara: aquests són els consells de les operadores per a no col·lapsar la xarxa durant el confinament. Article en castellà a Eldiario.es.
—És una bona idea que es facin servir els telèfons per a controlar l’expansió de la Covid-19? Article molt interessant, en anglès, publicat a Wired. Explica que la Xina i Corea del Sud han fet servir app per a controlar l’expansió del contagi i es pregunta si a occident això seria possible, per les diverses concepcions sobre la privadesa.
—Cuarentena Fest, el festival des de casa. Article de Surtdecasa.cat sobre el festival de música online que comença aquest dilluns per a mirar de fer passar millor els dies del confinament.
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
—Les xifres d’Oriol Mitjà que demostren la mala evolució de la Covid-19 a l’estat espanyol
—Torra demana una ‘aturada de país solidària’ i ‘immediata’
—Ximo Puig demana a la UE una estratègia conjunta de la potència del pla Marshall
—El vice-president Aragonès anuncia que té el coronavirus 2019
—Dilluns començarà el primer assaig clínic per a tractar el coronavirus
—El govern espanyol desplega unitats militars a València i més ciutats
—[VÍDEO] Barcelona, ciutat fantasma el primer dia d’estat d’alarma
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A escala mundial les darreres xifres són de 167.759 casos confirmats i 6.485 morts. Del total de casos, 76.598 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.
Els estats més afectats són:
– La Xina, amb 80.849 casos i 3.199 morts.
– Itàlia, amb 24.747 casos i 1.809 morts.
– L’Iran, amb 13.938 casos i 724 morts.
– Corea del Sud, amb 8.162 casos i 75 morts.
– L’estat espanyol, amb 7.753 casos i 288 morts.
A l’estat francès hi ha 4.499 casos i 120 morts.
Als Països Catalans hi ha 1377 casos i 17 morts.
– Al Principat, 903 casos i 12 morts (188 casos i 4 morts més que no ahir).
– Al País Valencià, 403 casos i 4 morts (206 casos i 1 mort més que no ahir).
– A les Illes, 55 casos i 1 mort (11 casos més que no ahir).
– A Catalunya Nord, 11 casos (5 casos més que no ahir).
– A Andorra, 5 casos i cap mort.
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
Els enllaços i les dades que us recomanem tenir sempre a mà:
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
– Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
– ‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Cronologia dels reports anteriors:
–14 de març: El govern espanyol ni fa ni deixa fer.
–13 de març: Què ha passat avui?
–12 de març: Catalunya i les Illes anuncien que volen tancar les fronteres, però Sánchez anuncia l’estat d’alarma
–11 de març: preocupació per un brot a l’Anoia i la situació a Madrid, mentre l’OMS declara la pandèmia global
–10 de març: suspeses les Falles de València i les Festes de la Magdalena de Castelló
–9 de març: dos nous morts al país, jornada negra a les borses i mesures més dràstiques de contenció
Feu-vos subscriptors de VilaWeb
Les informacions i notícies de VilaWeb us poden arribar a tots amb accés lliure perquè una part dels lectors, més de 17.000 ja, s’han fet subscriptors voluntàriament. Si voleu ajudar VilaWeb a fer la seva feina feu-vos subscriptors anant a aquesta pàgina.