El report diari sobre el coronavirus: El govern espanyol perd el temps i el fa perdre

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
14.03.2020 - 21:54
Actualització: 15.03.2020 - 10:30

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, amb les dades actualitzades i les notícies més destacades, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació sobre la Covid-19 actualitzada al moment, consulteu el Directe de VilaWeb.


Què ha passat avui?

Pedro Sánchez ha trigat set hores a comparèixer per explicar les mesures adoptades en funció de l’estat d’alarma que ahir va anunciar que adoptaria. En total hauran estat prop de quaranta vuit hores les que han passat entre que va anunciar que prendria mesures i no han entrat en vigor. Una dada absolutament sorprenent, quan és sabut per tothom que el temps és el factor clau en aquest moment. Allò que els experts demanen és que s’eviti el creixement accelerat de la pandèmia per evitar que el sistema sanitari col·lapsi. És inaudit que el govern espanyol hagi invertit quaranta-vuit hores en discussions, impedint que les altres autoritats com la Generalitat prenguin decisions que tenen preparades i, al capdavall, per a no abordar els temes centrals i claus de la situació, com és sobretot l’existència del focus descontrolat de Madrid.

La Generalitat de Catalunya ha reaccionant tement això que passaria i ha donat ordre als Mossos d’Esquadra de fer controls en les entrades de l’autopista a Lleida i en l’estació de Sants. Ara caldrà veure si el conflicte creix entre el govern espanyol i el govern català o si el govern català accepta l’autoproclamació de Pedro Sánchez com a ‘única autoritat competent’.


L’editorial d’urgència de Vicent Partal

El govern espanyol ha aprovat el decret d’alarma per a fer front al coronavirus. L’executiu de Pedro Sánchez s’ha negat a escoltar les demandes de confinar Catalunya i Illes adreçades pels governs de tots dos territoris amb l’objectiu d’evitar el col·lapse del sistema sanitari i no ha deixat entreveure en cap moment la possibilitat de confinar Madrid, com es demana de manera urgent. No solament això, sinó que, responent a preguntes dels periodistes, ha arribat a dir que ‘és igual’ que la gent es desplace fora de la seua comunitat autònoma, perquè vaja on vaja haurà de respectar les normes generals!

Sorprenentment, doncs, el decret tampoc no inclou cap mesura per a frenar els viatges que ixen de Madrid cap a la resta de l’estat espanyol i no inclou cap mesura per a controlar els viatges provinents de l’estranger, ni el control de les fronteres. Als aeroports dependents d’Aena, VilaWeb ha comprovat avui al matí que no es pren la temperatura als qui arriben de l’estranger ni els demanen de quins països arriben.

En compte d’adoptar les mesures lògiques que tots els experts demanen, Sánchez ha optat per una opció autoritària clàssica centrada en el control absolut de totes les forces de seguretat, el desplegament de l’exèrcit i la repressió directa dels moviments dels ciutadans. I l’ha embolicat amb una retòrica sorprenent. El dirigent socialista s’ha autoproclamat la ‘autoritat competent en tot l’estat’, fent servir una terminologia militar de record amarg i ha exigit a les comunitats autònomes de ‘posar-se darrere el govern d’Espanya’, afirmant que ‘no hi ha color polític, ni ideologia, ni territoris’. També ha dit que creu que no s’han de fer les eleccions basques i gallegues.

El dirigent socialista aprofita així la crisi per recentralitzar l’ordre públic i la sanitat i ha ordenat que totes les forces de seguretat, incloent-hi els Mossos, l’Ertzaina i policies locals, es posen a les ordres directes del govern espanyol. També anuncia que l’exèrcit serà desplegat, si calgués, per controlar l’ordre públic. Tant el govern català com el basc s’hi han oposat.

El decret aprovat pel govern espanyol se centra sobretot, en l’estil més clàssic de les excepcionalitats autoritàries, en la restricció dels moviments dels ciutadans. Decisió que serveix de poc si no va acompanyada del confinament dels focus principals, sobretot de Madrid i de la restricció d’entrades i sortides pels aeroports i ports. Ara mateix només el govern català, amb el confinament d’Igualada, ha pres la principal mesura adoptada en alguns altres països europeus. A Europa, Itàlia, Dinamarca, Xipre, Eslovàquia, Polònia i la República Txeca ja han tancat les fronteres, Portugal ho ha fet parcialment, mentre que Emmanuel Macron ha reclamat el tancament de les fronteres exteriors dels països Schengen.

Les mesures inclouen, com han fet la majoria dels països europeus, una gran llista de prohibicions per als ciutadans, que a la pràctica no podran eixir de casa si no és per a fer activitats molt concretes i regulades. El mateix decret especifica que les forces de seguretat podran aturar qualsevol persona pel carrer per identificar-la i comprovar si fa cap d’aquestes activitats. Però es fa molt difícil d’entendre com, per exemple, la policia podrà qüestionar cap persona que circule pel carrer si resta autoritzada no solament d’anar a comprar aliments, sinó també d’anar al banc o a la feina. Per una altra banda, s’autoritza l’obertura de negocis com ara perruqueries o tintoreries i, per tant, hom ha de suposar que s’hi podrà acudir. A Itàlia, per comparació, tot i que es desaconsella d’eixir al carrer, és permès de passejar mentre no siga en grup i es deixe un metre de distància amb els altres vianants.

Respecte del transport, l’única decisió que s’adopta és reduir el nombre de trens i dels altres serveis de transport a la meitat de capacitat. Significativament, el decret no inclou ni una sola referència als aeroports.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

Per què les noves malalties continuen apareixent a la Xina? Aquest vídeo en anglès de Vox.com explica com l’hàbit de menjar animals salvatges i el poc control higiènic fa de la Xina el lloc on comencen epidèmies com el SARS o la Covid-19. Vox és un dels principals mitjans digitals dels Estats Units, no té res a veure amb el partit polític espanyol.

Coronavirus, a les finestres i contra la por. Vídeo del Corriere della Sera que mostra com els italians s’han refugiat en la música per pujar la moral enmig de la crisi del coronavirus.

El coronavirus i el retorn de l’estat. Opinió en portuguès del director del diari portuguès Público, que diu que els estats d’excepció poden ser justificats per la pandèmia, però que cal estar alerta amb les actituds del govern perquè l’excepció no esdevingui normalitat després de la crisi sanitària.

73 països posen restriccions o controls a les persones que viatgen des d’Espanya (IB3)

Coronavirus: és possible de deixar de tocar-se la cara? El diari argentí Clarín, en castellà, explica d’on ve aquesta acció tan natural de tocar-nos la cara.

Com expliquem el coronavirus als més menuts? À Punt Mèdia.

Sardenya atura l’arribada de passatgers des de l’exterior en vaixell o avió. Article en italià de La Nuova Sardegna que explica que el govern autònom sard ha tancat les fronteres de l’illa després d’haver acceptat, el govern italià, aquesta demanda reclamada de fa dies pel govern sard.


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El govern francès recomana el paracetamol arran dels dubtes que es presenten amb l’ibuprofèn

Vint-i-dues preguntes i respostes sobre què es pot fer i què no en la situació de confinament

Sergi Maicas: ‘No volem que els metges hagen de triar a qui donen el respirador’

Catalunya Nord va a les urnes en un clima d’excepcionalitat pel coronavirus

TV3 reorganitza els canals i la programació arran de la crisi del coronavirus

TVBoy canvia els petons a la boca per un ‘stay home’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A escala mundial les darreres xifres són de 155,812 casos confirmats i 5.814 morts. Del total de casos, 74.269 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

– La Xina, amb 80.824 casos i 3.189 morts.
Itàlia, amb 21.157 casos i 1.441 morts.
– L’Iran, amb 12.729 casos i 611 morts.
Corea del Sud, amb 8.086 casos i 72 morts.
– L’estat espanyol, amb 6.313 casos i 193 morts.

A l’estat francès hi ha 4.499 casos i 91 morts.

Als Països Catalans hi ha 955 casos i 12 morts.

– Al Principat, 715 casos i 8 morts (206 casos i 2 morts més que no ahir).
– Al País Valencià, 188 casos i 3 mort (40 casos més que no ahir).
– A les Illes, 44 casos i 1 mort (17 casos més que no ahir).
– A Catalunya Nord, 6 casos (2 casos més que no ahir).
– A Andorra, 2 casos i cap mort.

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades que us recomanem tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació del Govern d’Andorra
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès

– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)


Cronologia dels reports anteriors:

–12 de març: Catalunya i les Illes anuncien que volen tancar les fronteres, però Sánchez anuncia l’estat d’alarma
–11 de març: preocupació per un brot a l’Anoia i la situació a Madrid, mentre l’OMS declara la pandèmia global
–10 de març: suspeses les Falles de València i les Festes de la Magdalena de Castelló
–9 de març: dos nous morts al país, jornada negra a les borses i mesures més dràstiques de contenció


Feu-vos subscriptors de VilaWeb
Les informacions i notícies de VilaWeb us poden arribar a tots en obert perquè una part dels lectors, més de 17.000 ja, s’han fet subscriptors de manera voluntària. Si voleu ajudar VilaWeb a fer la seva feina feu-vos subscriptors anant a aquesta pàgina

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor