El Rei alerta de l’impacte de la intel·ligència artificial en l’ocupació i apel·la a l’ètica

  • Defensa les humanitats i l'educació com la "prioritat més important"

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 21:37

Defensa les humanitats i l’educació com la “prioritat més important”

GIRONA, 29 (EUROPA PRESS)

El Rei Felipe VI ha alertat aquest dijous sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en l’ocupació dels joves, i ha cridat a afrontar aquesta transició profunda des d’una “clara base ètica” a l’educació, en les humanitats i en la legislació laboral, i amb lideratge polític.

En el seu discurs de clausura dels Premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), ha urgit la necessitat de recórrer a les ciències de l’educació davant la incertesa plantejada per la tecnologia: “És difícil que cap robot ni algoritme sigui capaç d’educar-nos en la nostra essència més humana i insubstituïble”.

Per això, ha al·ludit als valors de l’autonomia, el lideratge, la comprensió profunda de les emocions, la responsabilitat personal i social, la capacitat de reflexió i la proactividad, a més del pensament crític, la creativitat, el treball en equip, la persuasió, l’empatia i la flexibilitat.

Per al monarca, l’educació “és potser la prioritat més important” de les properes dècades, ja que el món que ve necessitarà professionals formats en diferents disciplines científiques i perfils tècnics capaços d’imaginar, dissenyar, controlar i operar aquestes tecnologies.

“Solament podrem liderar un futur on les màquines substituiran la mà d’obra en determinades tasques, si eduquem als nostres fills en els seus talents i habilitats més humanes”, ha defensat Felipe VI, després de lliurar al costat de la Reina els premis de la FPdGi a Héctor Gómez, Juan Zamora, Míriam Reyes, Damià Tormo i a l’organització benèfica Teach a Man to Fish.

IMPORTÀNCIA DE LES HUMANITATS

Ha centrat el seu discurs en l’àmbit de l’educació i en la importància de les humanitats, i ha elogiat el testimoniatge aportat per l’actor Antonio Banderes i el bioquímic Carlos López-Otín sobre el talent, l’emprenedoria i les claus dels seus èxits, com han explicat en un diàleg previ al discurs del rei i a l’entrega de premis.

El Rei ha dit que molts professors que col·laboren amb la FPdGi han afirmat que necessiten, com la resta de professions, noves eines tecnològiques i noves regles i estratègies –no tecnològiques– per abordar el profund canvi educatiu que exigeix la societat del coneixement.

EDUCACIÓ, TECNOLOGIA I OCUPACIÓ

Per a Felipe VI, educació, tecnologia i ocupació són “conceptes que s’entrellacen”, i la tecnologia és la solució a molts problemes, però ha de ser sobretot una eina al servei de les persones.

S’ha mostrat “feliç” de tornar a Girona per lliurar els premis en aquesta cita anual organitzada per la fundació, que va néixer fa vuit anys i que al novembre va estrenar un espai físic a la ciutat catalana que es destina a acollir activitats per a joves vinguts de diferents punts.

‘RESCATADORS DE TALENT’

Segons el monarca, la fundació ha contribuït a fer que els joves espanyols puguin tenir tots les mateixes oportunitats, sigui el que sigui el seu punt de partida, i des de 2012 el programa ‘Apadrinant el talent’ ha ajudat 500 joves amb formació superior a accedir a un mentor per fer el pas al mercat laboral.

Ha avançat que la fundació presentarà aquest divendres el programa ‘Rescatadors de talent’, que incorporarà la mobilitat laboral entre autonomies i la formació per part de les mateixes empreses, com les claus per aconseguir que aquests joves ocupin les ocupacions que els corresponen.

En l’acte també han estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor