07.12.2020 - 21:50
|
Actualització: 08.12.2020 - 09:15
Una dona irlandesa de 90 anys s’ha convertit avui en la primera persona del món a rebre el vaccí fabricat per Pfizer/BioNTech en el programa de vaccincació que ha començat avui al Regne Unit. Margaret Keenan, que ha estat vaccinada a l’Hospital Universitari de Coventry, ha assegurat sentir-se “privilegiada”, segons informa la cadena BBC.
A 90-year-old woman has become the first person in the world to receive the Pfizer/BioNTech Covid vaccine outside trial conditions. Margaret Keenan said she felt "so privileged" to receive the jab at University Hospital, Coventry.https://t.co/y00U54Hf1O pic.twitter.com/qqM6TkBhQQ
— BBC News Midlands (@bbcmtd) December 8, 2020
Cinquanta hospitals anglesos i un nombre sense especificar d’hospitals escocesos i gal·lesos comencen avui la primera campanya de vaccinació en massa contra la covid-19 que es fa a Europa i gairebé la primera al món. Els hospitals del nord d’Irlanda començaran la vaccinació la setmana vinent.
En total, el Regne Unit té ara disponibles 800.000 dosis del vaccí de Pfizer, que han estat fabricades a Bèlgica i van començar a arribar el cap de setmana per ser desades en instal·lacions especials. El vaccí requereix dues dosis –la segona, vint-i-un dies després de la primera– i, en total, els britànics n’han adquirides 40 milions, amb la voluntat d’aconseguir la vaccinació de vint milions de ciutadans ràpidament. Per comparació: enguany, el servei britànic de salut ha vaccinat 30 milions de persones de la grip.
Fins ara, aquest és el primer experiment de vaccinació a gran escala. Rússia va anunciar dissabte que havia començat a fer-ho amb el seu vaccí, però hi ha molt poques dades i també notícies molt poc concretes sobre una campanya que sembla que va començar als Emirats Àrabs Units. L’experiència britànica a partir d’avui serà, doncs, la gran prova mundial per a veure si, realment, la pandèmia es pot posar sota control.
Amb tot, les autoritats britàniques han avisat que calen mesos per a aconseguir prou efecte. El ministre de Salut, Matt Hancock, ha dit de manera gràfica que això era una marató i no pas una cursa de cent metres. I també ha explicat com serà la distribucció del vaccí.
El govern britànic ha identificat diversos grups de pacients que tenen prioritat per a aconseguir el vaccí, que és gratuït i s’administrarà només per la seguretat social, sense deixar opció que es pugui adquirir lliurement a les farmàcies. El primer grup serà el de les persones grans que són en residències i la gent que hi treballa. El segon grup el formarà la gent de més de vuitanta anys i els treballadors sanitaris. Després, s’administrarà a la gent de més de setanta-cinc anys. La quarta fase inclourà els majors de setanta anys i els malalts vulnerables que siguin als hospitals. Posteriorment, s’administrarà el vaccí als majors de 65 anys. I a partir d’ací, a totes les edats, començant per les persones que tenen condicions de salut delicades.
L’NHS ha aconseguit 30.000 voluntaris que ajudaran a dispensar el vaccí, feina que es farà primer als hospitals, però que en la fase de més intensitat es farà en grans pavellons i, fins i tot, en estadis de futbol. El govern ha descartat que el vaccí sigui obligatori i, per tant, permetrà que qui no se’l vulgui posar no se’l posi.
Quan començaran a la resta d’Europa?
Mentrestant, la resta de països europeus preparen el calendari i els criteris per a començar el procés de vaccinació en massa contra la covid-19.
Bèlgica ja ha anunciat que estarà preparada per començar la campanya de vaccinació el 5 de gener, voluntàriament i gratuïta, i proposa d’immunitzar primer els treballadors del sector de la salut i les cures, com el personal de residències de gent gran, seguits dels majors de 65 anys, en trams d’edat i començant pels més grans.
Els Països Baixos esperen de començar el procés la mateixa setmana, si pot ser, encara que diverses organitzacions sanitàries locals consideren “prematur” aquest calendari. En el primer trimestre haurien d’estar vaccinats 1,6 milions de neerlandesos dels grups més vulnerables.
L’estat francès, que ha patit una forta segona onada de la pandèmia, té dret al 15% de les compres de vaccins fetes conjuntament per la Unió Europea; tindrà 200 milions de dosis, de manera que podrà vaccinar 100 milions de persones, una xifra superior als 67 milions de francesos censats. El govern francès, com la majoria dels europeus, garanteix que el vaccí serà gratuït i calcula que la campanya de vaccinació, que vol que comenci a final d’aquest mes, costarà 1.500 milions d’euros.
L’estat francès garanteix també el subministrament del vaccí a Andorra, però les autoritats andorranes encara no han fet públic el pla de vaccinació.
A Portugal, la primera fase afectarà, al gener, 950.000 dels 10 milions d’habitants: seran majors de 50 anys amb patologies d’elevat risc, usuaris i personal de residències, sanitaris en primera línia i altres treballadors de serveis crítics.
A l’estat espanyol encara no hi ha un calendari tancat per a la campanya de vaccinació, però se sap que es desenvoluparà durant mesos en tres fases. Serà voluntària i gratuïta entre una població amb un alt percentatge de ciutadans que, segons les enquestes, sembla renuent a vaccinar-se.
A Irlanda, el govern ha format un grup de treball que l’11 de desembre presentarà un pla de vaccinació, en què detallarà el calendari a seguir i l’ordre en què s’organitzaran els diferents grups poblacionals, començant pels més vulnerables.
En un primer moment, quan les autoritats comunitàries validin els primers vaccins, s’administraran a la gent gran que és en residències i al personal de risc que hi hagi, amb la qual cosa s’absorbirà el primer milió de dosis.
Com la resta de membres de la Unió Europea, el ministre de Sanitat d’Itàlia, Roberto Speranza, diu que espera les autoritzacions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) per començar a subministrar els primers vaccins contra el coronavirus a les poblacions de més risc. El govern compta que el calendari comenci a final de gener, i tindran prioritat els treballadors sanitaris i sociosanitaris, el personal de les residències de gent gran i les persones d’avançada edat.
Mentrestant, a Alemanya, el ministre de Sanitat, Jens Spahn, ha dit que compta que les vaccinacions comencin abans que acabi l’any, i tindran prioritat els grups de risc –gent gran i amb patologies prèviament, a més de les persones que treballen en hospitals i llars per a gent gran i persones malaltes.