El Regne Unit comença a retenir immigrants en una gavarra enorme que els bombers qualifiquen de “trampa mortal”

  • L’arribada del primer grup d’immigrants a la polèmica gavarra de Dorset ha aixecat tot de crítiques · En un espai com el d’un camp de futbol, el govern britànic pretén d’encabir-hi 500 persones, en habitacles de la mida d’una plaça d’aparcament

VilaWeb
La gavarra Bibby Stockholm (part inferior) ha atracada al port de Portland, Dorset, Gran Bretanya, el 8 d'agost de 2023 (fotografia: Tolga Akmen).

The Washington Post

08.08.2023 - 21:40

The Washington Post · Karla Adam

Londres – El govern britànic va començar abans-d’ahir a allotjar sol·licitants d’asil en un vaixell enorme ancorat a la costa de Dorset per mirar de reduir els costs elevats d’allotjar immigrants en hotels –actualment, d’uns set milions d’euros el dia– i dissuadir-ne uns altres d’intentar la perillosa travessia pel canal de la Mànega.

L’arribada d’un petit grup de sol·licitants d’asil al Bibby Stockholm, una gavarra sense motor registrada a Barbados de dimensions semblants a les d’un camp de futbol, és un moment molt simbòlic en el debat britànic sobre la immigració. El govern vol usar gavarres i antigues instal·lacions militars per afrontar l’augment de les entrades irregulars al país.

L’any passat, més de 45.000 emigrants van anar del nord de l’estat francès cap a Anglaterra, un augment molt més que significatiu si es té en compte que el 2018 en van ser tan sols 300. Les xifres del primer semestre d’enguany han disminuït lleugerament, però no és clar si és a causa dels esforços polítics o dels forts vents i la mar agitada que hi ha hagut durant mesos.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha promès d’aturar les embarcacions abans de les pròximes eleccions, que han de ser abans del gener del 2025. La travessia és d’aproximadament vint milles, però passa per un dels carrils marítims més concorreguts del món, de manera que el viatge pot ser mortal.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Arribada dels primers immigrants a la gavarra Bibby Stockholm, a Dorset (fotografia: Tolga Akmen).
Arribada dels primers immigrants a la gavarra Bibby Stockholm, a Dorset (fotografia: Tolga Akmen).
Arribada dels primers immigrants a la gavarra Bibby Stockholm, a Dorset (fotografia: Tolga Akmen).

Dilluns el primer grup d’immigrants van arribar a la gavarra a Portland, al canal de la Mànega, després d’uns quants dies d’endarreriments. La data d’entrada era prevista per a la setmana passada, però es va ajornar perquè els bombers van advertir que el vaixell era una “trampa mortal potencial”. Les autoritats diuen que l’embarcació ha passat les revisions de seguretat.

La gavarra, propietat d’una empresa amb base a Liverpool, té 3 plantes i 92 metres d’eslora. El govern britànic l’ha adaptada amb llits superposats per allotjar 500 immigrants, tots homes, en 222 habitacles. 15 homes van entrar dilluns; és previst que n’arribin més els dies vinents.

El govern diu que és més econòmic allotjar immigrants en gavarres que no pas en hotels, però que tan sols hi aniran els que esperen una decisió sobre la sol·licitud d’asil.

Més de 50.000 immigrants eren allotjats en hotels al juny, segons que va informar el govern dilluns, cosa que es tradueix en una despesa de 6 milions de lliures (prop de 7 milions d’euros) el dia.

Tanmateix, l’ús de gavarres per a allotjar immigrants és molt polèmic. Alguns veïns de Plymouth diuen que estan preocupats per l’impacte a la comunitat i els serveis locals; uns altres ho han anomenat una “presó flotant” i diuen que no és una manera adequada d’allotjar persones.

Steve Smith, director executiu de Care4Calais, explica que els advocats de la fundació d’ajuda als refugiats han ajudat a evitar que uns vint immigrants fossin traslladats a la gavarra.

“Entre els nostres clients, hi ha discapacitats, que han sobreviscut a tortures i a formes d’esclavitud moderna i que han tingut experiències traumàtiques a la mar”, va dir Smith. “Allotjar qualsevol ésser humà en una ‘quasi presó flotant’ com la Bibby Stockholm és inhumà. Però mirar de fer-ho amb aquest grup de persones és increïblement cruel.”

Steve ValdezSymonds, director dels Drets dels Refugiats i Immigrants d’Amnistia Internacional al Regne Unit, també ha dit que el vaixell recordava “les galeres de presoners de l’era victoriana” i que era una “manera absolutament vergonyosa d’allotjar gent que havia fugit del terror, el conflicte i la persecució”.

“Allotjar persones en una gavarra flotant reviurà els seus traumes”, ha afegit. “El govern hauria d’estar preocupat pel fet que pretén de confinar cada persona en un espai de la mida estàndard d’una plaça d’aparcament.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor