El refugiat sirià que ha atemptat a Ansbach havia jurat lleialtat a l’Estat Islàmic

  • L'autor de l'explosió tenia vint-i-set anys, li havien denegat l'asil i s'enfrotava a una possible deportació a Bulgària

VilaWeb
Redacció
25.07.2016 - 16:37

El refugiat sirià que s’ha immolat a la ciutat alemanya d’Ansbach (Baviera) tenia, al seu mòbil i ordinador, vídeos amb contingut ghiadista. En un d’ells, l’home jurava lleialtat a Abu Bakr al Baghdadi, califa de l’autodenominat Estat Islàmic, segons ha informat el ministre de l’Interior bavarès, Joachim Hermann. Tanmateix, la policia no ha trobat indicis que confirmin la implicació del grup en l’atemptat. En el vídeo, l’atacant amenaça en àrab amb la possibilitat de cometre més accions com a ‘venjança’ contra Alemanya. Hermann ha declarat que ‘sens dubte’ l’atemptat d’Ansbach té un ‘rere fons islamista’.

Atac contra un festival de música
Un refugiat sirià, de qui no ha transcendit la identitat, s’ha matat en fer esclatar un explosiu a l’entrada d’un festival de música a la ciutat bavaresa d’Ansbach. L’atac ha deixat una dotzena de persones de ferides, tres de les quals greus, però fora de perill. Segons que han informat les autoritats, l’autor tenia vint-i-set anys i li havien denegat asil un any enrere. La policia no sap si l’home tenia la intenció de fer un atemptat suïcida o només volia col·locar la bomba.

Malgrat no tenir asil, el refugiat se li havia permès quedar-se a Alemanya perquè es considerava que en el seu estat —tenia problemes psiquiàtrics— no podia tornar a Síria. L’home vivia en un alberg d’Ansbach i la policia sabia que havia estat internat en un psiquiàtric i s’havia intentat suïcidar dues vegades. El portaveu del ministeri de l’Interior alemany, Tobias Plate, ha explicat que ‘el sirià d’Ansbach s’enfrontava a una possible deportació a Bulgària’.

En una conferència de premsa a primera hora d’aquest matí, el ministre d’Interior de Baviera, Joachim Herrmann, ha informat que l’atacant havia intentat entrar dins del recinte on es feia un festival de música. A l’interior hi havia unes 2.500 persones, tota una multitud per a una ciutat, Ansbach, on viuen 40.000 habitants. La ciutat, prop de Nuremberg, també acull una base de l’exèrcit dels Estats Units.

Hermann també ha informat que l’atacant portava una motxilla al moment de l’explosió, al voltant de les 10 del vespre. El personal de seguretat del festival li hi va impedir l’entrada. En aquell moment tocava Ian Anderson, el cantant de la banda Jethro Tull. Dins la motxilla hi havia artefactes de metall que, com a metralla, podien haver mort a molta més gent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor