31.01.2017 - 22:00
|
Actualització: 01.02.2017 - 02:57
Dissortadament, aquestes últimes hores han proliferat les notícies relacionades amb el racisme. Les greus amenaces contra la regidora de Badalona Fàtima Taleb, les agressions intolerables en escoles i transports públics del nostre país, l’atemptat contra una mesquita de Quebec i, com a teló de fons, l’enrenou immens de Donald Trump amb el seu lamentable ‘Muslim Ban’.
Al costat d’això, per sort, han proliferat també les mostres de solidaritat cap a les víctimes del racisme i el rebuig a la intenció de generar odi contra un grup social, contra una religió particular, contra les creences d’alguns, contra països sencers i tot. Hem vist cristians i jueus defensant els musulmans. Hem vist gent de tota condició política rebutjant el llenguatge racista i les seues ramificacions, independentment de qui és qui el rep. Hem vist polítics miserables, però, per contra, n’hem vist uns altres que s’alçaven i explicaven que hi ha ratlles que cap societat no es pot permetre de travessar.
El racisme és el pitjor verí en aquest començament del segle XXI, i mira que en tenim, de verins i verins potents. Ho hem de dir i ho hem de repetir una vegada i una altra. Ho és perquè encega la gent i encega les nostres societats. El racisme basa tota l’estratègia a no deixar-te veure l’individu, a arraconar-lo dins una caricatura interessada de grup. Aquesta és la seua trampa malvada però també, no ens enganyem, és l’origen de la seua eficàcia.
Per això cal remarcar sempre que els individus, tots, són molt més que simples membres d’aquesta col·lectivitat o d’aquella. I que cap col·lectivitat, cap ni una, no és una sola cosa unívoca, un vestit comú de tots els qui la integren. El món és divers, la gent és diversa i és així que cal que siga. Cada dia més i en més llocs. Sembla una recepta senzilla, però no ho és pas.