09.10.2015 - 11:08
|
Actualització: 12.11.2015 - 02:41
El premi Nobel de la pau d’enguany ha estat atorgat al Quartet Nacional de Diàleg de Tunísia, una organització que agrupa uns quants grups de la societat civil tunisiana. El comitè del Nobel d’Oslo n’ha valorat ‘la contribució a la construcció d’una democràcia plural en aquest país durant la Revolució de Gessamí del 2011’.
El quartet es va crear l’estiu del 2013 quan el procés de democratització perillava arran d’una sèrie d’assassinats polítics i un malestar social generalitzat, explica el comitè: ‘En un moment en què el país s’abocava a una guerra civil, [el quartet] va establir una alternativa i un procés polític pacífic.’ El grup ha estat premiat perquè va ser ‘instrumental per a permetre a Tunísia, en pocs anys, d’establir un sistema constitucional de govern que garanteix els drets fonamentals de tota la població, sense distinció de gènere, convicció política o creença religiosa’.
L’organisme integra quatre entitats clau de la societat civil tunisiana: l’Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT), l’Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat (UTICA), la Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme (LTDH) i l’Ordre National des Avocats de Tunisie.
El Nobel destaca el paper d’aquestes organitzacions com a mediadores i impulsores d’un desenvolupament democràtic a Tunísia ‘amb gran autoritat moral’. El comitè del premi Nobel de la Pau destaca que el quartet va facilitar el camí per un diàleg pacífic ‘entre ciutadans, partits polítics i autoritats’ i va ajudar a trobar ‘solucions de consens respecte a un gran nombre de desafiaments arran de les nombroses divisions polítiques i religioses’.
‘Tunísia fa front a desafiaments polítics, econòmics i de seguretat significatius. El comitè noruec del Nobel espera que el premi d’aquest any contribueixi a protegir la democràcia a Tunísia i que inspiri els qui volen promoure la pau i la democràcia a l’Orient Mitjà’, assegura el comunicat: ‘Més que cap altra cosa, el premi té l’objectiu d’encoratjar el poble tunisià que, tot i els grans problemes, ha establert la base per a tenir una fraternitat nacional.’
Per al Nobel de la pau, el comitè noruec havia rebut 273 candidatures: 205 corresponents a persones i 68 a organitzacions. L’any passat es va concedir a la paquistanesa Malala Yousafzai i a l’indi Kailash Satyarthi per la seva lluita en favor dels infants i l’educació.