El públic, protagonista de la Fira de Tàrrega

  • Us oferim una guia amb els deu espectacles més destacats segons Jordi Duran, director creatiu del certamen

VilaWeb

Text

Ester Estela

06.09.2017 - 22:00
Actualització: 07.09.2017 - 07:22

Participació. Aquesta és la paraula clau de la Fira de Tàrrega d’enguany, que comença avui al vespre i s’allargarà fins diumenge. ‘En una fira especialitzada en arts de carrer la participació del públic és clau. Per això presentem més de cinquanta espectacles que rellegeixen el tema des de tots els vessants: volem convidar el públic a reclamar, actuar, celebrar i jugar’ explica Jordi Duran, el director creatiu del certamen.

Per això la fira d’enguany arriba amb les propostes de 52 companyies d’arreu en 23 espais d’exhibició diferents, que van des de la plaça major a un geriàtric municipal. Els espectacles de teatre i dansa són predominants en el programa, però també hi haurà molt d’espai per a les arts visuals, el circ, la música i els titelles. El certamen d’enguany toca temes tan diversos com la memòria històrica, la inclusió, la dona, els límits i el territori.

Entre tot aquest reguitzell de propostes tan diferents, Jordi Duran en destaca deu:

Urgent Estimar. Ada Vilaró & Josep Perelló. Aquesta acció d’arts escèniques i ciència es basa en la participació comunitària i ha estat concebuda específicament com a acció inaugural de la fira. Amb l’objectiu de diluir les fronteres, l’artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló proposen un desplegament que durarà quaranta hores i implicarà diverses persones, associacions i  espectadors en una recerca sobre l’amor, la convivència, el respecte i l’acceptació de l’altre. ‘Per a l’espectacle inaugural hem volgut condensar en un sol espai tota l’essència de la fira d’enguany’ diu Jordi Duran, el director artístic de Fira de Tàrrega.

Ferida. Diversos artistes. Projecte site basat en el treball conjunt de tres creadors catalans i tres creadors portuguesos que s’inspira en la memòria històrica. Ha estat dirigit per Julieta Aurora Santos, de la reconeguda companyia portuguesa Teatro do Mar. ‘Ens volem acostar a la cultura portuguesa partint d’elements del passat que tenim en comú. A més, és important no mirar sempre nord enllà’, explica Duran sobre el projecte.

Hamlet entre todos. Los números imaginarios. Benvinguts al regne del príncep Hamlet, un espectacle en què el públic, en arribar, serà dividit en quatre grups per a representar els personatges més coneguts de l’obra a Shakespeare: Claudi, Gertrudis, Horaci i Ofèlia. Una experiència immersiva única. ‘La gent de Los números imaginarios revisen els grans clàssics amb una mirada molt actual i una posada en escena molt a l’estil de la Fira de Tàrrega’, diu Jordi Duran.

Silence! Les Commandos Percu. Espectacle itinerant de percussió i pirotècnia. Amb una indumentària metàl·lica, els intèrprets avancen enmig d’un estrèpit eixordador. Els ritmes potents s’intercalen amb el silenci i el recorregut culmina amb una gran explosió de llum i color. Jordi Duran explica: ‘Aquest espectacle representa una manera de fer fira més clàssica, amb un espectacle de carrer festiu. Tot i això, la proposta de Les Commandos Percu és molt del segle XXI’.

Conseqüències. Companyia Moveo. El teatre físic i la dansa es combinen en aquest espectacle que vol trencar fronteres: entre el que mira i el que és mirat, entre el que viu i el que actua… Per això l’espectador és convidat a emergir del seu estatus passiu i a moure’s. Sobre l’espectacle, el director creatiu de la fira diu: ‘Moveo és una companyia que es pren els espectacles de carrer amb molt de respecte, ja que són un espai en què, a vegades, ens pensem que hi cap tot.’

Màtria. Carla Rovira. La figura del desaparegut és absolutament pertorbadora. A partir de l’afusellament d’un tiet avi el 1939 per part del règim franquista, Carla Rovira proposa una peça de teatre que va de la memòria privada a la memòria col·lectiva. ‘Carla Rovira és una de les artistes més interessants i en projecció de l’escena actual. A Tàrrega, ens presenta un espectacle sobre un tema molt necessari ple de valentia i creativitat.’

Pool (no water). Íntims Produccions amb Elena Martín, Marc Salicrú i Anna Serrano. Què significa triomfar i què suposa per a un mateix i per als que t’envolten? La companyia es llença a la piscina escènica amb un text de Mark Ravenhill, una peça visceral i impactant que parla sobre la fragilitat de l’amistat, l’enveja, l’èxit i el significat de l’art. ‘Aquesta companyia de Lleida ha crescut a la fira i estem molt contents de poder acompanyar els artistes en el seu procés d’evolució’.

Momentos estelares de la humanidad. Eléctrico 28. A partir del títol del llibre de Stefan Zweig s’enceta una reflexió sobre la història, el poder i les obsessions humanes. Malgrat que Zweig planteja l’excepcionalitat dels moments estel·lars de la història, la companyia opta per cercar i recercar aquests moments estel·lars en la vida quotidiana. ‘Per això l’espectacle serà un site specific que recorrerà diversos espais públics i privats de Tàrrega, amb la història parlant als espectadors a cau d’orella’ explica Duran sobre l’espectacle.

Breaking Point. Weibel Weibel Co. Espectacle circense en què la protagonista és la corda fluixa. Un treball trencador que explora la tensió a través de les expectatives i la relació que establim amb els materials i la manera com els utilitzem. Sobre la producció, Duran afegeix: ‘El funambulista suec Alexander Weibel ens presenta un exercici de risc a través d’objectes quotidians que fa el públic còmplice del seu espectacle’.

The Legend of Burning Man. Insectotròpics. La companyia fa una revisió d’un antic espectacle inspirat en la Primavera Àrab. Explica la història d’un mite, un home anònim capaç d’incendiar la xarxa i desencadenar una onada de revolucions. El videoart, la pintura, el teatre, la música i la performance es fusionen en una producció que cal veure movent-se per l’escenari. ‘És un espectacle de rabiosa actualitat que ens fa reflexionar. Dos trets imprescindibles per a una mostra que fa un servei públic com la Fira de Tàrrega’ diu el director creatiu del certamen.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor