El PSPV amaga les sigles i la llengua per ofrenar-se a Pedro Sánchez

  • Els socialistes valencians compleixen l'objectiu d'omplir un recinte de gom a gom per al president espanyol

Esperança Camps Barber
20.05.2023 - 20:30
Actualització: 21.05.2023 - 21:24
VilaWeb
Fotografia: Prats i Camps

El PSOE valencià ha fet l’acte central de la campanya electoral al Museu de la Ciència Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències. El convidat especial ha estat Pedro Sánchez, el secretari general del partit a Espanya, que ha vingut a pescar vots tot fent un dels anuncis que té programats per a cada cap de setmana. Avui tocava la sanitat i el reforçament dels centres d’atenció primària. Els teloners han estat Sandra Gómez, candidata a la batllia de València, i Ximo Puig, candidat a repetir de president de la Generalitat. També hi havia la batllessa de Castelló, Amparo Marco, i la candidata a la batllia d’Alacant, Ana Barceló, que han saludat els assistents de l’escenari estant i s’han fet la fotografia amb la postal de la Ciutat de les Arts de fons.

Quan ha saludat els assistents, Ximo Puig ha recordat l’origen d’aquella instal·lació que donava tant de joc a la realització televisiva amb el dron que captava imatges de l’exterior: “Aquest espai que va concebre el president Joan Lerma.” I el públic ha esclafit en aplaudiments. Lerma era a les primeres files i Ciprià Císcar i Joan Ignasi Pla i Jorge Alarte i José Luís Ábalos, i Vicent Soler i molts més dirigents i càrrecs socialistes que han desembarcat en massa per donar caliu a Sánchez.

Ni llengua ni sigles

Aquesta salutació de Ximo Puig, que ha durat poc més d’un minut i mig, en català, ha estat l’únic tret diferencial d’aquest míting d’avui d’un altre que s’hauria pogut fer a Navacerrada, Albacete o Quintanilla d’Onésimo. Un minut i mig en què el president s’ha limitat a donar les gràcies als assistents “per ser-hi sempre”. I prou. La molla del discurs, el contingut, l’ha fet tot en castellà. D’aquesta manera quedava clara la predominança, el supremacisme d’una llengua damunt d’una altra, per si encara hi havia cap dubte.

Això, en l’àmbit sonor, perquè en l’àmbit visual també hi ha hagut un missatge ben clar: les sigles del PSPV han restat amagades en tota la retolació de l’acte, com, d’una altra banda, també hi són a les butlletes electorals i a la propaganda que s’emet per les ràdios i les televisions.

Una de les dues llengües pròpies dels valencians i el nom històric del partit que en teoria l’organitzava han desaparegut del míting. “L’acte central”, que és com anomenen els dissenyadors de les campanyes aquestes convocatòries grans on actuen els principals candidats. El vot dels socialistes valencians solament s’ha demanat en castellà.

Sandra Gómez, la candidata a la batllia de València, ha parlat en castellà, com fa habitualment, i Ximo Puig, excepte aquesta primera salutació, també. L’auditori tenia una majoria de públic catalanoparlant, arribat en desenes d’autobusos de diferents comarques. Alguns assistents, fins i tot, lluïen samarretes acolorides amb el nom del seu batlle o de qui és candidat a ser-ho, escrites en català.

Ximo Puig defensa els vuit anys de gestió

El discurs de Ximo Puig ha estat el d’un president sòlid que defensa els vuit anys de gestió, que compara els indicadors presents amb els que es va trobar quan va arribar a la Generalitat el 2015. El discurs d’un president que fa seus tots els èxits sense esmentar en cap moment que ha governat en coalició, i que algunes de les millores socials les han aconseguides conselleries que no tenen el mateix color polític. El govern del Botànic no ha existit, avui, a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Sí que s’hi ha referit de passada, Puig, quan ha parlat de l’estabilitat del govern, de la capacitat d’aprovar els vuit pressuposts quan tocava, i de la concertació social. Per això ha saludat els representants dels sindicats i de l’empresariat que ocupaven un lloc destacat entre el públic.

En el seu discurs, Ximo Puig ha defensat l’ensenyament i la sanitat públics, les inversions en nous hospitals i en nous equipaments, i ha anunciat la gratuïtat de l’ensenyament entre els zero i els divuit anys. També ha parlat d’habitatge i de les dificultats dels joves per a emancipar-se i tirar endavant els seus projectes.

Ofrenar sense demanar res a canvi

El president que opta a la reelecció ha ofrenat a Pedro Sánchez un territori amic, auster, creïble i fiable per continuar atraient inversions d’empreses multinacionals relacionades amb el coneixement i les energies renovables. Ha anomenat una vegada més l’empresa de bateries de Volkswagen, i la decisió de Ford d’instal·lar les oficines d’Europa a València. Amb tot, Puig s’ha oblidat que feia de teloner de la persona que una vegada i una altra nega, al govern d’Espanya, drets als valencians.

Un d’aquests drets que a còpia de negar-lo s’ha convertit en greuge, i que se li ha oblidat a Puig, és un finançament just. Una manera més bona de repartir els recursos entre territoris amb què totes les polítiques socials que diu Puig que ha fet i que farà es podrien pagar sense posar en perill l’estabilitat i sense augmentar any rere any el deute del País Valencià.

No tocava, tampoc, sembla, reclamar la recuperació del dret civil, o una millora i transferència del servei de rodalia de Renfe, ni una opció decidida pel corredor mediterrani, el que realment ha de transcórrer en paral·lel de la costa i ha d’obrir les portes d’Europa sense fer meandres per l’altiplà que en desvirtuen el nom, n’endarrereixen l’engegada i li lleven eficàcia.

Ximo Puig tampoc no ha demanat al cap del govern espanyol seguretat en l’arribada de l’aigua de Tejo al riu Segura per a regar-ne tota la vega i tota l’horta.

Pedro Sánchez, a la seua

I Pedro Sánchez no ha decebut. Amb dues frases i dient el nom de les tres candidates a la batllia ha matat la qüestió valenciana. Cap oferiment, cap política pensada expressament per millorar la vida dels valencians. Cap mà allargada a Ximo Puig a millorar la capacitat d’autogovern. Res. Avui tocava parlar de sanitat. Avui tocava dir allò dels milions per a millorar els 13.000 centres de salut de tot l’estat espanyol, i ho ha dit. Sense descarrilar ni un mil·límetre.

L’escenari era majestuós, la camisa rosa un poc suada, el somriure de sempre, i el missatge que el senyal televisiu que ha oferit la realització del partit mateix, ha arribat a totes les televisions a l’hora que tocava per obrir els telenotícies.

El recinte, ple

El recinte s’ha omplert. La missió de demostrar força, múscul i organització ben greixada davant els adversaris s’ha complert amb escreix. En un primer moment, els socialistes volien que l’escenari perquè el seu dirigent espanyol llançàs l’anunci o la consigna del dia fos la plaça de la Mare de Déu de València, a poquíssims metres del Palau de la Generalitat. La fotografia hauria estat molt potent perquè és un lloc que s’ha explotat molt poc com a escenari d’actes electorals, i amb la quantitat de gent que hi havia, l’haurien desbordada. Amb tot, aquesta del Museu de la Ciència ha projectat la postal més instagramera de València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor