04.12.2019 - 20:30
|
Actualització: 04.12.2019 - 21:21
TEMA DEL DIA
Conflicte. Després de dues reunions amb ERC i una amb Junts per Catalunya, el PSOE s’ha mogut poc. L’única novetat és que en una setmana ha passat de dir que Catalunya era un problema de convivència a dir que era un conflicte polític. En els comunicats posteriors a les dues reunions amb ERC, els socialistes són molt precisos: el conflicte polític és a Catalunya, en cap moment no fa referència a un conflicte entre Catalunya i Espanya. Han canviat de terminologia recuperant la que ja recollia la Declaració de Pedralbes del 20 de desembre de 2018, signada pels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, però no el contingut, perquè Sánchez ha repetit que l’acord serà dins el marc de la constitució espanyola. Unes declaracions en què ha donat l’acord per fet i que han irritat els republicans.
La direcció d’Esquerra valora el canvi de to del PSOE, però considera precipitat de treure’n conclusions, segons que han explicat fonts de la direcció. Els republicans encara sospesen quin futur pot tenir el diàleg i dubten si el PSOE està disposat a anar a fons o no. Una anàlisi que no amaga un cert escepticisme després de les dues primeres reunions sobre aspectes de contingut. No s’ha establert com serà la mesa de diàleg, perquè el PSOE volia que fos la comissió bilateral Generalitat-estat, un organisme autonòmic per al traspàs de competències. Els republicans van rebutjar-la recordant als seus interlocutors que no és pas un problema de competències, sinó de sobirania. Una cosa sí que ha deixat clara la delegació d’ERC, encapçalada per Marta Vilalta: que no té pressa i que, per tant, serà difícil que hi hagi investidura abans de Nadal, com volien Pedro Sánchez i també Pablo Iglesias. Aquesta manca de pressa d’Esquerra no és tan sols una estratègia per a fer gruar l’acord al PSOE, sinó perquè té dues dates vermelles al calendari que poden afectar les converses.
La primera serà dijous de la setmana que ve, quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha de decidir sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. Tot i que el Tribunal Suprem ja ha advertit que la condemna al dirigent d’ERC és per fets anteriors a l’elecció com a eurodiputat, els arguments per a deixar-lo en llibertat en poden sortir reforçats. La decisió del tribunal de Luxemburg també determinarà si al president Carles Puigdemont li reconeixen la immunitat. En cas afirmatiu, no tan sols podrà exercir d’eurodiputat sinó que això reforçarà el seu lideratge polític, que es disputa amb Junqueras. L’ombra de Puigdemont és present en les converses entre republicans i socialistes. Si Puigdemont guanya protagonisme, complica les possibilitats d’una abstenció dels republicans.
La segona data del calendari és el congrés d’ERC, que es farà el 21 de desembre. És un congrés que solament ha d’aprovar una ponència política, perquè les votacions per la direcció ja es van fer al setembre. Tot i que la direcció d’ERC el té controlat, no vol tancar cap acord amb el PSOE abans del congrés, perquè podria encoratjar els sectors crítics que han presentat esmenes per a recuperar la via unilateral. Per tant, abans de Nadal és inviable un acord amb el PSOE que les bases d’ERC van rebutjar en massa si no tenia unes contraprestacions molt clares.
Les coses no han anat millor amb Junts per Catalunya, que avui s’ha reunit amb el PSOE per primera vegada en aquesta legislatura. D’entrada, el PSOE ha refusat una foto amb les negociadores de Junts per Catalunya i no hi ha hagut comunicat posterior ni declaracions, per reduir-ne la repercussió mediàtica. Laura Borràs i Míriam Nogueras han constatat la voluntat dels socialistes, representats només per Ariadna Lastra, d’abordar el diàleg però no la de resoldre el conflicte, segons fonts informades. Lastra s’ha oposat frontalment a acceptar un mediador internacional per a les converses, ha descartat el referèndum com a via de treball i ha reiterat que qualsevol solució s’ha de trobar en el marc legal vigent. S’ha trencat el gel i hi haurà més reunions, però no ha servit per a avançar. Tot i que no cal l’abstenció de Junts per Catalunya per a la investidura, els republicans els volen a les converses, per a assumir conjuntament les conseqüències de l’acord o del desacord.
MÉS QÜESTIONS
Puig presenta als empresaris anglesos l’estratègia ‘anti-Brexit’. El govern valencià sembla disposat a no escatimar esforços a pal·liar els possibles efectes del Brexit en el turisme del País Valencià i a fer tant com calgui per reforçar les empreses valencianes al mercat britànic. El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit amb entitats financeres i empreses a la capital britànica per a refermar les relacions comercials del País Valencià amb el Regne Unit i presentar la seva oferta turística amb vista a la futura sortida del país de la Unió Europea. Puig ha proposat un pla anti-Brexit d’onze milions d’euros per a refermar les relacions comercials i les exportacions amb els consumidors britànics. A més, el Consell ha ideat una campanya adreçada al mercat del Regne Unit per a reforçar la imatge de les destinacions turístiques amb una marca de qualitat i de confiança. Amb aquestes mesures, la Generalitat vol afavorir un clima d’estabilitat després de les eleccions generals britàniques del 12 de desembre. ‘Amb incertesa no hi ha inversió’, ha dit Puig. Així mateix, ha recordat que les exportacions i la recepció de turistes han continuat avançant, amb quasi tres milions de visitants britànics l’últim any.
El govern balear defensa el seu model de turisme a la cimera del clima. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha participat en la cimera del clima (COP25), en què ha refermat que el govern de les Illes Balears vol aconseguir un turisme més sostenible i respectuós amb el medi. Negueruela ha intervingut en el debat ‘Cap a un model de turisme sostenible’, en què ha desgranat totes les iniciatives impulsades per les Illes aquests últims anys per a protegir el medi i la sostenibilitat. També ha destacat el compromís del govern en tot aquest temps, amb iniciatives pioneres com ara la llei de canvi climàtic, la limitació de vehicles a Formentera i l’impuls d’accions per a la circularitat i la sostenibilitat en el sector turístic. Davant la directora general de Turisme de Navarra, Maitena Ezkutari; el president de Paradores, Óscar López; el president de Segittur, Enrique Martínez; i el subdirector general de Desenvolupament i Sostenibilitat del govern espanyol, Ignacio Angulo, Negueruela ha recordat que el màxim actiu de les Balears és el seu patrimoni natural i, per tant, cal aconseguir mecanismes de sostenibilitat perquè l’activitat turística pugui tenir un llarg recorregut. Així mateix, ha destacat la importància de treballar conjuntament amb el sector privat per a abordar aquestes qüestions i ha recordat que totes aquestes mesures han estat molt ben rebudes pel sector turístic de les Illes.
Més per Menorca pressiona el govern amb deu esmenes al pressupost. Més per Menorca ha tingut la primera reunió amb el govern des que es va tancar el termini per a la presentació d’esmenes al pressupost del 2020. El diputat Josep Castells ha fet a mans a la consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez, un document amb deu esmenes que els menorquins negocien directament amb l’executiu. Segons Més per Menorca, hi ha hagut receptivitat del govern, que està disposat a destinar recursos a totes les partides, tot i que se’n continuaran negociant les quantitats. Algunes d’aquestes propostes ja eren incloses en l’acord d’investidura que Més per Menorca va signar amb la presidenta Francina Armengol: la distribució dels diners de la convocatòria d’ajuts de desplaçament per a estudiants que cursen estudis fora de les Illes; la concertació de places de centres d’atenció especialitzada per a joves amb trastorns de conducta; el finançament d’activitats de l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera; i el suport al projecte Menorca Talaiòtica. Un altre gran acord amb el govern que ara Més per Menorca espera que es faci efectiu és tot el conjunt de mesures per a l’educació d’infants de menys de tres anys, que inclou els ajuts per a beques de menjador.
El govern andorrà i Barcelona col·laboraran en dades sobre habitatge. El govern andorrà ha signat un conveni amb l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona per ajudar l’executiu a elaborar un sistema d’indicadors d’habitatge. Primer de tot, l’organisme analitzarà les dades i després crearà el banc de dades, bo i treballant amb tècnics del Ministeri d’Habitatge espanyol. L’anàlisi prèvia servirà per a elaborar una proposta que tingui en compte la informació disponible i les possibilitats de millora. Per poder encarar el problema de l’habitatge, el govern ha insistit precisament en la necessitat de disposar de dades més completes i fiables.
LA XIFRA
8 candidats es disputaran la batllia de Perpinyà; avui s’ha presentat la candidatura d’esquerres anomenada l’Alternativa, que encapçala Caroline Forgues.
TAL DIA COM AVUI
El 4 de desembre de 2017 morí a Vinaròs el pianista i compositor Carles Santos i Ventura, ànima de les composicions per a les celebracions dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i de la Biennal de les Arts de València de l’any 2001. Guardonat amb un gran nombre de premis, ha estat un dels creadors de la segona meitat del segle XX i de l’inici del segle XXI més controvertits i amb més projecció als Països Catalans.