11.01.2024 - 11:23
|
Actualització: 11.01.2024 - 13:17
El PSOE ha respost a l’allau de crítiques de la dreta espanyola per l’acord amb Junts que implica tot un seguit de concessions, com ara “la delegació” de les competències en immigració a la Generalitat i el reconeixement dels drets històrics de Catalunya en matèria de règim local. En un comunicat, matisa els punts de l’acord anunciats ahir a la tarda per Junts i referma que tot es fa d’acord amb la constitució.
Sobre el traspàs de competències en immigració, confirma que es farà amb “una llei orgànica de delegació de competències i recursos perquè Catalunya pugui fer una gestió integral de la immigració d’acord amb l’article 150.2 de la constitució [el que preveu el traspàs de competències del govern espanyol a les autonomies].” I afegeix: “Per tant, no es toca cap aspecte de la constitució i els recursos que anuncia el PP són, novament, un brindis al sol.” Però no concreta res més sobre què implicarà aquest traspàs de la competència en immigració, més enllà de dir que serà “integral”.
Diu també que el consell de ministres aprovarà un pla de suport a les empreses catalanes per a revertir les conseqüències del decret llei del 2017 [aprovat pel govern del PP per facilitar la sortida de Catalunya de la seu social d’empreses catalanes]. Amb aquest afegit: “Evidentment, això no implica ni l’obligació, ni la sanció a cap empresa que decideixi de mantenir la seu social fora de Catalunya.”
Sobre l’augment dels diners per a la digitalització de l’administració de justícia, que passen d’1,2 milions a 6,2 milions, el PSOE recorda que Catalunya és l’única comunitat autònoma amb un sistema propi de gestió dels centres penitenciaris, i que aquesta transferència de diners “ha de servir per a millorar el sistema d’informació i d’interoperabilitat” i que es puguin fer videoconferències de manera segura a les presons. Això implicaria 2,25 milions d’euros, i quatre milions més per a “projectes de transformació digital de l’administració de justícia.”
De la publicació de les balances fiscals, el PSOE diu que es publicaran les dades perquè “qualsevol administració pública o centre d’investigació pugui aplicar la seva metodologia i publicar-ne les conclusions”. I afegeix que no ho ha demanat únicament Catalunya, sinó també més comunitats.
Quant a l’acord sobre els descomptes en el transport públic, que Junts deia que l’estat n’assumiria el cost total, el PSOE concreta: “L’estat assumirà el 30% de la subvenció al transport públic, amb independència que cada comunitat autònoma assumeixi el seu 20%.”
I acaba llevant importància a l’eliminació de l’article 43 bis a la llei d’enjudiciament civil que havia alarmat Junts perquè trobava que complicava l’aplicació de la llei d’amnistia tot facilitant la presentació de qüestions pre-judicials al TJUE. El PSOE diu que no canvia pas res, que els tribunals ja fan ús plenament de la seva capacitat de presentar pre-judicials i que els processos queden igualment suspesos, com ha passat aquests darrers anys d’acord amb la jurisprudència tant del TJUE com del Tribunal Suprem.