27.07.2016 - 12:11
MADRID, 27 (EUROPA PRESS)
El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, ha confirmat que els seus representants a la Mesa del Congrés donaran suport que CDC tingui grup propi si així ho avala l’informe jurídic que realitzin els serveis de la Cambra.
En roda de premsa aquest dimecres, Hernando ha destacat que el PSOE sempre s’ha inclinat per ser “flexible” en la interpretació del Reglament del Congrés, sempre que la proposta que es posi a sobre de la taula respecti la llei i no hi sigui contrària.
Per tant, sobre la base del citat informe –que s’analitzarà aquesta tarda en la reunió de la Mesa del Congrés–, el dirigent socialista ha remarcat que els independentistes catalans podran tenir grup si la seva constitució no incompleix les normes parlamentàries.
“Quan aquesta possibilitat és antireglamentària, ens hi hem oposat”, ha dit, i ha recordat que en la passada legislatura els socialistes van rebutjar que Podem i les seves confluències tinguessin quatre grups diferenciats a la Cambra Baixa. El mateix faran en aquesta amb les peticions que En Marea i A la Valenciana han registrat.
NO COMPLEIXEN ESTRICTAMENT AMB EL REGLAMENT
A les eleccions del passat 26 de juny, els convergents van treure vuit escons però no van aconseguir el 15% dels vots en les quatre províncies catalanes (va quedar per sota a Barcelona i Tarragona), i ni tan sols va aconseguir aquest percentatge en el conjunt de Catalunya (es va quedar al 14%), que havia estat l’argument que van esgrimir el PP i el PSOE a la Mesa del Congrés per permetre’ls formar grup el gener.
Tot i això, tant el PP com el PSOE s’han mostrat oberts que els seus representants a la Mesa del Congrés facin una interpretació laxa del Reglament i els facilitin tenir grup, que suposa rebre més de 42.000 euros al mes. Ciutadans rebutjarà aquesta opció.
Malgrat la predisposició de populars i socialistes, els independentistes catalans apel·len a precedents d’anteriors legislatures i recorden que el Tribunal Constitucional ja va dictaminar que la Mesa del Congrés, com a òrgan rector de la Cambra, té marge per interpretar el Reglament pel que fa a l’organització de la Cambra Baixa.
En aquest sentit, el seu objectiu és que els percentatges s’interpretin com una mitjana de les quatre províncies, fet que els dóna el 15% perquè d’aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6% de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.