El PSOE celebrarà des d’aquest dissabte un Congrés d’aclamació de Sánchez amb l’oposició ‘susanista’ a l’aguait

  • Els socialistes aprovaran una nova direcció del partit sense barons i reformes per donar més poder a la militància

VilaWeb
Redacció
17.06.2017 - 11:14

Els socialistes aprovaran una nova direcció del partit sense barons i reformes per donar més poder a la militància

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

El PSOE celebrarà a partir d’aquest dissabte el seu 39 Congrés Federal, un conclave organitzat en aquesta ocasió per servir d’aclamació al líder del partit triat en les primàries de maig, Pedro Sánchez, i que tindrà lloc amb l’oposició interna –el sector més afí a Susana Díaz– a l’aguait.

Sánchez s’ha garantit una majoria suficient de delegats amb dret a vot –entorn d’un miler de representants de les diferents federacions hauran d’aprovar l’Executiva Federal i el projecte polític (Ponencia Marco) dels propers quatre anys– , per la qual cosa no tindrà majors problemes per treure endavant l’Executiva que vulgui.

En els últims dies, l’equip de Sánchez ha anat filtrant alguns dels noms triats pel líder per acompanyar-lo en aquesta nova etapa del partit. L’asturiana Adriana Lastra, de 38 anys, serà el seu ‘numero dos’ com a vicesecretària general, i el valencià José Luis Ábalos, secretari d’Organització.

Fins a tres exministres del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero formaran part del nou equip d’adreça: Cristina Narbona com a presidenta, Carmen Calvo com a secretària d’Igualtat i Beatriz Corredor, com a responsable de polítiques d’Habitatge.

La promesa de Sánchez d’integrar en la seva Executiva a persones de les candidatures que van rivalitzar amb ell en les primàries es limiten fins avui a l’entrada de Patxi López com a secretari de Política Federal i a l’elecció de l’extremeny Guillermo Fernández Encalla com a president del Consell de Política Federal, un càrrec que pertany com a membre nat a l’Executiva encara que Susana Díaz, per exemple, que ho va presidir en els últims anys mai participarà en les reunions de l’adreça federal.

Altres afins a Sánchez com Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, José Félix Tezanos, Manuel Escudero, Susana Sumelzo, Odón Olorza, Santos Cerdán, Andrés Perelló i Iban García també formaran part de l’Executiva Federal, que incorporarà així mateix a la dirigent del PSC Nuria Parlon, a l’exdirector de Change.org Francisco Polo i a l’exdirigent d’UGT Toni Ferrer.

LA GESTORA, DESAPAREGUDA

A diferència de Congressos anteriors, en aquesta ocasió no hi haurà a l’inici del conclave una intervenció de la direcció, que en aquest cas correspondria a la Gestora. Aquest òrgan transitori dirigit per Javier Fernández des de la dimissió de Sánchez l’1 d’octubre va decidir fer un pas enrere després de la victòria de Sánchez a les primàries.

Els ex-secretaris generals del PSOE que van apostar decididament per la candidatura de Díaz en les primàries tindran un pas efímer per el conclave. Felipe González estarà a Colòmbia, on exerceix de verificador del procés de pau amb les FARC, però enviarà un vídeo per saludar als delegats en l’obertura del Congrés.

José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba sí es deixaran veure en la inauguració, però no participaran en l’acte d’aclamació de Sánchez del diumenge, que se celebrarà en un pavelló d’Ifema proper al Palau Municipal de Congressos, on es faran les reunions.

Al llarg de la jornada del dissabte, els delegats discutiran en tres comissions diferents les idees i propostes que s’incorporaran a la Ponència Marco, un document que es redactarà tenint com base el programa amb el qual Sánchez es va presentar a les primàries.

La gestió del conflicte a Catalunya i la idea d’Estat plurinacional en la qual incideix Sánchez, les diferents sensibilitats que hi ha en el partit entorn de la maternitat subrogada –‘ventres de lloguer’– amb partidaris i detractors com el propi Sánchez i les reformes que el líder planteja engegar per donar més poder a la militància en la presa de decisions del partit figuren entre les qüestions de major importància que debatran els socialistes.

No obstant això, no s’espera que l’oposició interna a Sánchez plantegi cap batalla al líder, entre altres coses perquè el secretari general té de la seva banda a la majoria de delegats que participen al Congrés.

Els afins a la presidenta andalusa ni tan sols han mostrat interès a entrar en l’Executiva de Sánchez, si bé aquest segueix intentant incorporar a alguna figura de la seva candidatura, encara que no sigui de les més rellevants.

El líder té el màxim interès a sortir del Congrés amb un cert missatge d’unitat, si bé la seva Executiva no l’ha format amb la prioritat d’integrar, sinó amb la intenció d’envoltar-se d’un equip fiable i eficaç, amb perfils que s’adeqüin a les responsabilitats que se’ls assignaran.

Així, en aquesta Executiva no hi haurà vocalies –membres que no s’encarreguen de cap àrea específica– i tots els seus integrants s’ocuparan d’una temàtica en concret en la que tinguin experiència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor