El PSOE arriba al comitè federal decisiu amb una majoria favorable a l’abstenció

  • La política espanyola centra la seva atenció a Ferraz, on el partit ha de decidir si afavoreix o no la investidura de Mariano Rajoy

VilaWeb

Europa Press

22.10.2016 - 22:00

El PSOE viu avui el comitè federal definitiu per a desblocar la situació política espanyola i ho fa amb el partit convalescent per la crisi que va viure el passat 1 d’octubre, profundament dividit, però amb l’ànim menys crispat. Arriba a la cita clau amb el convenciment que la majoria serà favorable a l’abstenció, tot i que els més ferris defensors de l’ex-secretari general Pedro Sánchez estan disposats a mantenir el ‘no és no’.

De fet, ahir, més d’un centenar de militants es van reunir a les portes de la seu de Ferraz per protestar contra l’actual gestora del partit i demanar que el comitè federal no voti a favor d’una abstenció que faciliti la investidura de Mariano Rajoy. Els manifestants sol·liciten la celebració d’un congrés extraordinari i unes primàries per elegir al seu pròxim líder abans que acabi l’any.

Amb tot, pocs socialistes dubten que el resultat serà un altre que el de deixar governar al PP, tot i que persisteix la incertesa sobre si s’abstindrà tot el grup o només ho faran els onze diputats que necessita Rajoy per ser investit en una segona votació. Això sí, tant la direcció de la Gestora com la federació més nombrosa, la d’Andalusia, rebutgen l’abstenció mínima i insisteixen que diumenge la votació serà clara.

El president de la Gestora, Javier Fernández, va insistir divendres que el que es decidirà demà és abstenció o eleccions, una disjuntiva davant de la qual se n’han anat situant amb major claredat als últims dies els cridats a votar.

Així, la setmana va arrencar amb el pronunciament clar per primera vegada de la federació andalusa a favor de l’abstenció, paraula maleïda que gairebé només s’havia atrevit a utilitzar el president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara. També s’han pronunciat amb claredat altres socialistes com Ramón Jáuregui i Elena Valenciano o Soraya Rodríguez al Congrés.

Els partidaris a l’abstenció
Entre els defensors del no trobem el PSC, les direccions del PSOE a Balears, País Basc, Castella i Lleó, Madrid, Galícia, Cantàbria, Múrcia, Navarra i la Rioja, tot i que en algunes d’elles hi ha membres del Comitè Federal que votaran a favor de l’abstenció. També està dividit el País Valencià, que el seu secretari general i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha evitat fins a l’últim moment definir-se.

Mentrestant, Andalusia, Astúries, Extremadura, Aragó i Canàries són més proclius a l’abstenció. En un altre apartat es troba Castella-La Manxa, que ha tractat de desvincular-se d’aquest canvi de vot -tot i que ha donat suport al moviment contra Sánchez- però finalment sembla que optarà per no anar a eleccions, el que comporta deixar governar a Rajoy.

Això sí, fonts pròximes al president Emiliano GarcíaPage subratllen que la seva federació veu més adequada una abstenció mínima en què, això sí, estiguin implicats tots els territoris.

Però mentre els ‘pedristes‘ argumenten que l’abstenció de tot el grup busca humiliar a l’ex-líder, els defensors d’aquest mètode recalquen que la mínima és una posició vergonyant que no té sentit.

L’avantatge de l’abstenció mínima és que evitaria l’escenificació de la divisió si algú trenca la disciplina de grup, com ja han assegurat que estan disposats a fer el PSC i dues diputades: l’aragonesa Susana Sumelzo i la jutge en excedència Margarita Robles, fitxada com independent per l’ex-secretari general.

La resta dels defensors del ‘no’ ja han assegurat que acataran la disciplina de vot. Així ho ha dit l’ex-secretari d’Organització amb Sánchez, César Luena, tot i que aquest divendres deia que està disposat a mantenir el no ‘fins a l’infinit’.

Mentrestant, els diputats per les Balears i algun diputat per Galícia apuntaven aquesta setmana que caldria esperar a la decisió del Comitè Federal per marcar el segon pas. Això sí, la presidenta balear, Francina Armengol, va avançar divendres que si guanya el ‘no’ demanarà llibertat de vot, alguna cosa que ha defensat ja el diputat Odón Elorza, tot i que no sembla que la direcció de grup vagi a permetre-ho.

Malgrat que les diferències segueixen sent molt profundes, és unànime el sentiment que el clima del conclave d’avui diumenge s’assemblarà més a les últimes reunions del grup socialista que a l’anterior Comitè Federal, que tots qualifiquen d‘espectacle lamentable’, tot i que discrepen en el repartiment de culpes.

Això sí, tot i que la tensió s’ha rebaixat, el partit dista molt d’estar relaxat. De fet, alguns barons crítics s’han queixat per no haver estat rebuts a la seu per parlar de la situació.

Un d’ells lamentava que no es reunís el Consell de Política Federal, com es va comprometre Fernández a fer, i que tampoc se’ls hi hagi convocat un per un a Ferraz. En el seu cas, ha assegurat, només ha tingut un contacte telefònic amb el president de la Gestora, fa més de vuit dies.

També s’han queixat d’això públicament la presidenta de les Balears, que ha tingut ocasió de traslladar la seva posició a Fernández durant la recepció del 12 d’octubre en una acalorada xerrada al Palau Reial, i la presidenta de la Gestora del PSdG, Pilar Cancela, que ha demanat també una reunió urgent després que l’òrgan que dirigeix el PSOE els retirés les competències per organitzar les primàries i el pròxim congrés dels socialistes gallecs.

Tot amb tot, no s’espera que el malestar en part de la militància torni al carrer Ferraz, on el passat 1 d’octubre es van viure moments de molta tensió, segons alguns socialistes, protagonitzats per gent que no era del partit.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor