El PSOE aprovarà aquest dilluns les seves mesures per buscar una sortida política al conflicte de Catalunya

  • Aspira a iniciar un debat al Congrés sobre la reforma constitucional i el model territorial

VilaWeb
Redacció
03.09.2017 - 12:47

Aspira a iniciar un debat al Congrés sobre la reforma constitucional i el model territorial

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

El PSOE reunirà aquest dilluns a la seva Executiva Federal en ple per debatre i aprovar la bateria de mesures amb les quals pretén buscar una sortida política a la crisi política a Catalunya.

Entre aquestes propostes figura la seva pretensió d’iniciar al Congrés el debat sobre la reforma constitucional malgrat que, a dia d’avui, no ha pactat amb la resta de partits com enfocar aquest treball.

Les iniciatives que la direcció del PSOE discutirà a la seva seu de Ferraz, en una reunió que encapçalarà Pedro Sánchez i a la qual assistirà el mig centenar de membres que compon l’Executiva –habitualment es reuneix en un format més reduït– , més els portaveu al Congrés i el Senat, beuen del full de ruta que va pactar el PSOE amb el PSC en la seva reunió conjunta de juliol passat, la ‘Declaració de Barcelona’.

Aquest document compromet als socialistes a impulsar en el període de sessions que s’obre al Congrés a partir d’aquest mes de setembre una subcomissió o comissió d’estudi que comenci a treballar sobre la reforma constitucional.

El PSOE confia en no trobar oposició en els partits a aquesta proposta, atès que es tracta tan sols de començar a parlar de la possibilitat de reformar la Constitució, argumenten fonts socialistes a Europa Press.

La proposta de reforma constitucional que defensa el PSOE aposta per avançar cap a un model d’estat federal, desenvolupant el concepte d’Espanya com a nació de nacions sota una única sobirania, la del conjunt del poble espanyol.

ESPANYA, UNA NACIÓ DE NACIONS CULTURALS

El concepte de l’Espanya plurinacional que va aprovar el partit en el seu 39 Congrés Federal concep que dins de la nació espanyola existeixen diverses “nacions culturals”, com explicava en una entrevista amb Europa Press el 27 d’agost passat la ‘número dos’ de la formació, Adriana Lastra.

Això, argumentava, no implica “acceptar cap tipus de privilegi o que es donin privilegis a diferents territoris” sobre uns altres.

Però la ‘Declaració de Barcelona’ va més enllà d’impulsar la reforma constitucional: proposa reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial per recuperar un dels elements que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar de l’Estatut, la creació d’un òrgan propi de govern dels jutges a Catalunya, el Consell de Justícia Català, separat del Consell General del Poder Judicial.

També compromet als socialistes a presentar una proposició de llei orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística d’Espanya, culminar el reconeixement de la pluralitat lingüística en el Senat, o garantir que els Pressupostos Generalsde l’Estat destinin el percentatge d’inversió en infraestructures que correspon a la participació de Catalunya en el PIB, entre altres mesures.

Amb aquestes iniciatives, el PSOE pretén ocupar l’espai que ha deixat buit el Govern en el diàleg amb la Generalitat a la recerca d’una sortida política a la crisi catalana.

Encara que els socialistes han garantit que recolzaran a l’Executiu de Mariano Rajoy a l’hora d’impedir que es vulneri l’ordenament jurídic a Catalunya amb un referèndum il·legal d’autodeterminació, li retreuen la seva falta d’actuació a la recerca d’una solució política a aquest conflicte.

Davant aquesta “passivitat” per part del Govern de Rajoy, que els socialistes consideren que serveix al PP per afermar el seu poder en la resta d’Espanya, el PSOE justifica passar a l’acció per “responsabilitat” i per sentit d’Estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor