El PSIB, Més i Podem impulsaran una auditoria del deute de Illes

  • L'objectiu és saber les situacions econòmiques que l'han motivat i si van ser justificades degudament

VilaWeb

Redacció

18.01.2018 - 17:10
Actualització: 18.01.2018 - 23:06

Els grups parlamentaris de Podem, PSIB-PSOE i Més per Mallorca impulsaran una comissió no permanent sobre l’auditoria del deute de les institucions de les Illes, la justificació d’aquest deute i les possibilitats d’actuació. La comissió té per objecte analitzar la documentació referent al deute a fi de treure conclusions sobre les situacions econòmiques que l’han motivat i si van ser degudament justificades. A més, estudiaran les possibilitats de reduir-ne la incidència en les polítiques pressupostàries immediates i futures.

La diputada de Podem Laura Camargo ha explicat que el deute a les Illes passava de 9.000 milions d’euros, que representen el 30,8% del PIB i el 20% del pressupost. De fet, 1.000 milions d’euros anuals es dediquen al pagament del deute i no a polítiques socials, a causa de l’obligació amb l’estat espanyol de complir la regla financera i pagar eldeute. ‘Per tant, és una bona cosa que la ciutadania sàpiga quin és aquest deute, com s’ha generat i per què’, ha dit Camargo. De fet, el pagament del deute i els seus interessos representen una cinquena part de la despesa pressupostària anual.

El diputat de Més per Mallorca David Abril ha insistit en els capítols que representen una part del deute ‘que és més que qüestionable i il·legítim’. Ha explicat que el deute derivat de la corrupció i de la despesa negligent –sobrecosts per mala gestió– podria ser entre 200 milions i 400 milions d’euros. D’una altra banda, també ha dit que el deute històric corresponent a les transferències mal dotades en educació i sanitat era de 583 milions d’euros.

Creu que també s’hauria de revisar la despesa financera, al voltant de 2 milions d’euros diaris en interessos que es paguen als bancs, la despesa imposada per l’accés al Fons de Liquiditat Autonòmic i els costos financers originats per la confiscació de Montoro dels 67 milions d’euros als comptes públics.

Per una altra banda, el diputat del PSIB Vicenç Thomàs ha destacat que l’auditoria servirà perquè la ciutadania sàpiga què ha passat econòmicament, com i per què s’ha format el deute i quins serveis públics es deixen de rebre per amortitzar-lo. Thomàs considera que és un bon moment per a fer-la, perquè aportarà informació per a ajudar a solucionar molts aspectes de les Illes, com el nou règim especial o un nou sistema de finançament. Finalment, ha destacat el potencial per a afavorir la transparència dels comptes públics: ‘Deixam la porta oberta que entitats ciutadanes puguin participar en aquesta auditoria i proporcionar informació.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor