El PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP renoven el pacte per a aïllar Vox i AC al parlament

  • Es comprometen a deixar-los de banda per a la investidura, en els òrgans de govern de la cambra i en els càrrecs de designació parlamentària

VilaWeb
Els diputats Andrés García Berrio (Comuns), Laure Vega (CUP), Ferran Pedret (PSC), Najat Driouech (ERC) i Judith Toronjo (Junts), al parlament (Fotografia: ACN)
Odei A.-Etxearte
17.07.2024 - 14:18
Actualització: 17.07.2024 - 17:55

El PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP han signat un nou pacte per a provar d’aïllar l’extrema dreta al parlament i combatre’n políticament el discurs. En el document, “Per un parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat”, es comprometen a no acceptar “ni per acció ni per omissió” els vots de Vox i Aliança Catalana per a formar una majoria per a la investidura ni per al govern, a no donar suport perquè puguin formar part dels òrgans de govern de la cambra, com ara les meses de les comissions, la coordinació dels intergrups, els grups de treball i la mesa mateixa. Els cinc partits, que sumen 107 diputats dels 135, tampoc signaran iniciatives parlamentàries conjuntes amb Vox ni AC, que tampoc seran convocats a les reunions de treball que es facin entre els grups parlamentaris i les entitats per a abordar qüestions sectorials. També es comprometen a actuar des de la presidència del parlament i des de les presidències de les comissions per impedir que els diputats d’extrema dreta criminalitzin la immigració en els seus discursos. No obstant això, en la reforma del reglament que els mateixos partits han impulsat, i que s’aprovarà la setmana vinent, no aborden la incorporació de sancions als discursos d’odi.

La reforma del reglament que hi ha en curs, pactada pels cinc partits, inclou una altra mesura contra l’extrema dreta: pretén d’esquivar el vet continu de Vox a les declaracions del parlament sobre temes de consens, que ara requereixen unanimitat. Les declaracions del parlament hauran de ser acordades per la presidència i una majoria qualificada de dos terços de la junta de portaveus quan s’hagi aprovat la reforma. Tanmateix, les sancions als discursos d’odi han quedat aparcades, tot i que els cinc partits es comprometen en l’acord polític a reformar el reglament per preveure sancions en cas que els diputats no signin el compromís contra la discriminació i l’assetjament. No serà la setmana vinent, tot i que en una compareixença de premsa conjunta s’han compromès a continuar traslladant els acords en les normes que regeixen el funcionament de la cambra.

ERC i la CUP van defensar l’any passat –en una proposta conjunta de reforma del reglament que no va prosperar– que el reglament especifiqués que no es pot recórrer a discursos intolerants, i que es fixessin els criteris per a considerar-ho un dels motius per a fer crides a l’ordre i l’expulsió de l’hemicicle dels diputats. Junts es va oposar llavors a canviar el reglament per la via ràpida, com volien Esquerra i els anticapitalistes, i ha situat l’acord d’avui com un primer pas per a continuar treballant.

L’acord es relliga amb el pacte que ja van tancar la legislatura anterior i amb el compromís subscrit en la campanya electoral impulsat per la Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). Inclou, a més, que en cada ple es continuï fent el recompte de les morts a la Mediterrània i dels feminicidis, i que es mantingui el calendari de commemoracions institucionals, amb les commemoracions de les víctimes de l’Holocaust, del genocidi del Poble Gitano i les del tràfic transatlàntic d’africanes esclavitzades. Un altre dels punts de l’acord és evitar “sempre que sigui possible” que els partits d’extrema dreta es puguin beneficiar dels nomenaments que depenen del parlament. Així va passar ahir, de fet, en l’acord per al repartiment dels vuit senadors de designació parlamentària. L’ús de la fórmula d’Hondt va determinar que el PSC i Junts en tindran tres i ERC i el PP, un. Vox hauria pogut tenir un senador si s’hagués aplicat el sistema de restes majors, però només el va defensar el partit d’extrema dreta.

Quan s’aprovi la reforma del reglament, la CUP podrà constituir-se com a grup propi si li presten un diputat, perquè les condicions s’equipararan a les d’altres parlaments, com el congrés espanyol. Això farà que AC quedi tota sola al grup mixt i en disposi de tots els recursos, el total del temps de les intervencions a l’hemicicle i pugui assistir a la junta de portaveus. La diputada de la CUP Laure Vega ha respost a aquesta aparent contradicció al·legant que l’extrema dreta no creixia perquè tingués més minuts d’altaveu al parlament sinó per un sistema fonamentat en les desigualtats. Segons Vega, les de l’extrema dreta són “les forces més dèbils i covardes, les que diuen que el problema no són els de dalt sinó els del costat”. Diputats dels cinc partits també han argumentat la necessitat de signar un acord així malgrat el perill que el cordó sanitari pugui acabar provocant una reacció contrària a la que es pretén. El diputat socialista Ferran Pedret, de fet, ha remarcat la importància que Vox no aconseguís que prosperés cap de les seves iniciatives en la legislatura anterior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor